Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

AKP niçin tek başına Cumhurbaşkanı seçemez?

AKP niçin tek başına Cumhurbaşkanı seçemez?
 

Mevcut Anayasamıza göre TBMM, gelişi güzel bir çoğunlukla, örneğin, karar yeter sayısı kadar veya daha az Milletvekilinin katılımıyla, yasal ve geçerli bir toplantı yapamaz. TBMM’ nin toplantı yapabilmesi için Anayasada belirlenmiş toplantı yetersayısı kadar Milletvekilin birleşime katılması gerekir.

Anayasa’nin 96/1. maddesinde, toplanti yetersayilari ve karar yetersayilari soyle belirlenmistir; 'Anayasa’da baska bir hukum yoksa TBMM'si uye tamsayisinin 3’te 1’i (184 milletvekili) ile toplanir ve katilanlarin salt cogunlugu ile karar verir, ancak karar yetersayisinin uye tam sayisinin 4’te 1’inin bir fazlasindan, (139 millet vekilinden) az olmamasi gerekir.' Bu maddeyi biraz daha acık yazalım,

a-'Anayasa’da baska bir hukum yoksa TBMM'si uye tamsayisinin 3’te 1’i (184 milletvekili) ile toplanir.

b-'Anayasa’da baska bir hukum yoksa TBMM'si katilanlarin salt cogunlugu ile karar verir, ancak karar yetersayisinin uye tam sayisinin 4’te 1’inin bir fazlasindan, (139 millet vekilinden) az olmamasi gerekir.'

Bu durumda,

1- TBMM nin toplanabilmesi icin, her zaman toplanti yetersayisi kadar millet vekilinin birlesime mutlaka katilmasi gerekir. Aksi takdirde toplanti yapilamaz, yapilsa bile geçerli olamaz.

2- Yine bu maddeye gore, TBMM nin toplanti yetersayisinin, 'Anayasa’da baska bir hukum yoksa, karar yetersayisi olan 139’un bir hayli üzerinde((184/139)= 1,32 kati gibi, %32 daha fazla) olmasi sarttir.

Yani 'Karar yetersayisini 139 gibi oldukca dusuk tutulabildigi halde, ‘Nasil olsa ayni yonde kullanilmis 139 uyenin oyu karar almaya yetiyor’ diye, TBMM toplantisinin da karar yetersayisi olan 139 milletvekili ile yapilabilmesine izin verilmemistir. Maddenin ozu, ‘toplanti yeter sayisinin, karar yeter sayisinin daima cok uzerinde olmasi gerektigidir’

Bu nedenle, 'Anayasa’da baska bir hukum olmasa dahi Cumhurbaskanligi gibi cok onemli bir makama secilecek insani belirlemek icin yapilacak toplanti, ancak karar yetersayisininin cok uzerinde uyenin katilimiyla gerceklestirilebilir.

Kaldi ki Cumhurbaskanligi secimi icin Anayasada ‘baska bir hukum’ de vardir.

Anayasa’nin 102. maddesinde, Cumhurbaskani secmek icin gerekli karar yetersayisi, ilk iki tur icin, TBMM uye tam sayisinin 3’te 2 cogunlugu, 367 uye ve son iki tur icin salt cogunluk, 276 uyedir.

Anayasamizin 96. maddesinde TBMM’ de normal toplantilarinin yapilabilmesi icin dahi ‘toplanti yeter sayisinin, karar yeter sayisinin bir hayli(%32 kati kadar) uzerinde olmasi’ sart kosulmusken, Cumhurbaskanini sececek ilk toplantinin, karar yetersayisi olan 367’den daha az sayida uyenin katilmasiyla yapilmasi mumkun degildir.

Bu sebeple Hukuk Fakultesi mezunu bir Avukat olan Bulent Arinc’in 28 Aralik 2006 tarihinde soyledigi, ‘184’u buldum mu TBMM toplantisini yapar, Cumhurbaskanligi secimini oylarim, bana kimse mani olamaz’ sozu, olsa olsa onun Hukuk mantiginin ve Anayasa bilgisinin bir gostergesidir.

Durum son derece aciktir. Birinci oylamaya 367 den fazla TBMM uyesinin katilmadiginin anlasilmasi halinde, ikinci oylamaya gecilemez ve birinci toplnati yapilmamis sayilir. Bu diger oylamalara gecilmesini de engeller ve Anayasa geregi bir ay içerisinde secimler yenilenir.

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..