Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '15

 
Kategori
Deneme
 

Aktarma düşünceler ölümcül sonuçlar doğurur; ondan buna bundan ona derviş öğüdü Tanrı kelamı olur

Aktarma düşünceler ölümcül sonuçlar doğurur; ondan buna bundan ona derviş öğüdü Tanrı kelamı olur
 

İnancı düşünceyi aslından alın başka, ondan bundan duyun başka. Gelen kendi fikrini eklemiş. Sade fikrini eklese yine iyi; fikre dönüşmüş ihtiraslarını, kinlerini, kişiliğinin bilumum bozuk yönlerini de eklemiş. Tabii ki iyiliklerini de eklemiş ama bunların etkisiyle bozulmuş kötülük haline gelmiş

Bir fikrin inancın orijinali bozulduğu zaman tehlikeli hale geliyor. Bu günkü dünyanın hali ağızdan ağza dolaşa dolaşa orijinalliğini kaybetmiş düşünce ve inançların sonucudur. Bu düşünce ve inançlar ilk çıktığında belki de böyle değildi. Kutsal indi, peygamberler konuştu, bilim adamları yazdı ama burada durmadı; sözde açıklama gerekçesiyle bu kaynaklara el atan erenler, evliyalar, dervişler, bilim adamıyım diyen kilim adamları ikinci halka olarak ebemkuşağının etrafını kapatıp renklerini değiştirdiler.

Mevlana Kur'an’da yazılanın aynını ve de aynı şekilde söylemedi. Kendi pek muhterem fikirlerini ve üslubunu da kattı. Volter’i anlatan Volter’e bir Volter de kendinden kattı. O vakit Volter oldu mu sana Kolter. Keşke böyle kalsaydı, buna da razıydık. Ama bu işin bir de meraklıları çokbilmişleri vardı. Dağda öküz güderken adam Kur'an ayetlerinden fetva veriyordu. Lan oğlum sen Emrilmüminin misin? “Aşağı köyün imamından duydum” Aşağı köyün imamı nereden duymuş? Kendisi medrese mezunu mu? İlkokul diploması bile yok.

Sonucunda bin yıl önce hazret vur dediyse bin yıl sonra mazret öldürüyor. Yani geçen yılların da önemi var. Zaman durmadan değiştiriyor, kaldırıyor, yeniden yazıyor, üzerine yeni bir şeyler ekliyor. Dokunmayın ya, o inanç fikir öyle kalsın! Olayların da etkisi var doğal olarak.  Bu inançlar düşünceler dünyayı düzeltemiyor. Düzeltemedikçe din ve toplum kurallarının daha sert uygulanması gerektiği düşünülüp bir yandan çağın Selahattin Eyyubileri öbür yandan Volterenler kılıcını eline alıyor. İnanç ve düşünceler etkisiz kalıyor (insanlara burnunu silmeyi bile öğretemiyor) çünkü orijinal değil. Kitap orada olabilir, Volter de duruyordur ama bana uygulanan onlar değil.

Bizi bu inanç ve düşüncelerin ilk çıktığı orijinaliyle baş başa bırakın. Aracılar çekilin aradan. Allah belanızı versin, dünyayı mahvettiniz! İnsanlığa mal olmuş inanç ve fikirler yalama meraklardan uzak tutulmalı.  Kerim Korkut’un yazılarıyla affedersin kı… ınızı sileceksiniz değil mi; utanmazlar! Volter böyle mi demiş, hiç sanmıyorum! Allah “güzel giyinmeyin” demiş. Bırakın şunu söyleyeni bir güzel döveyim! 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..