Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '13

 
Kategori
TV Programları
 

Alev Alev ve Hayat Devam Ediyor finalli mi finalsiz mi bitiyor?..

Alev Alev ve Hayat Devam Ediyor finalli mi finalsiz mi bitiyor?..
 

ATV’nin aynı anda bitirme kararı aldığı iki dizisi Alev Alev ve Hayat Devam Ediyor. Alev Alev bu yıl yayına soktuğu dizisi, Hayat Devam Ediyor ise geçen yıl sosyal sorumluluk projesi olarak yayına başlayan bu yılda bitirilme kararı alınan dizisi.

Alev Alev dizisi bildik sinema filminin uyarlanmış dizi hali. Cumartesi akşamlarının bir alternatifi, oyuncu hayranlığı ile izlenen o tür yapımları tercih edenlerin dizisiydi.

Sıra dışı bir iş olmadığı içinde baştan belliydi sezonu fazla götürmeyeceği ama yine de bir kesime hitap ettiğini yadsıyamayız.

Dizi ilk-iki bölümüyle basında uzun süre konuşulsa da başı belli sonu belli bir konunun nereye kadar gideri olabilirdi ki.

Ha diyeceksiniz ki birçok sinema filmi dizileştiriliyor. İyi de sağlam bir konunun üzerine işlemek kolay Alev Alev’in ne kadar üzerini işleseniz de konusu yüzlerce kez orijinali dışında kullanılmış bir diziyi seyirciye ne kadar dayatabilirsiniz.

Hele ki bu dönemde. Yani baştan seçim yanlıştı büyük beklentilere girmekte hayalcilikten başka bir şey değildi. Nitekim sonuç ortada. Artık seyirciyi küçümsemeyi bırakma zamanı geldi de geçiyor. Ne versek onu izler zamanı çoktan geçti. Beğendikleri oyuncular için katlansalar da bir yere kadar. Asrın Starlarının bile işleri bu yıl hüsran yaratırken birde bayat bir işle ya tutarsa yaparsanız olan sezon ortasında işsiz kalan emekçiye olur. Ki gelinen noktada tam da bu. Özensiz, hesapsız işlerinde payına düşen yayından kaldırılmak olur. Alev Alev dizisi de özetle bunu yaşadı.

Ancak bu kadar zaman ısrarla izlenmesine katkıda bulunan seyircisine bir final borçludur. Kanallar o finali yapmadan yayından kaldırma politikalarına devam ederlerse gelecek sezon zaten zor kanaat memnun ettikleri seyirciden de olacaklar aman bu hataya düşmesinler.

Alev Alev beklenen finali vereceğini açıklasa da ATV’nin yayın ilkelerine çok güvenmediğim için bir acaba içerisindeyim. Zira geçen sezon sayısız ödül alan ve izlenme payı yüksek dizisine bile final iki hafta sonra olmasına rağmen gerek yok diyerek bu hafta bitirme kararı alan bir kanalın dizilerle ilgili geçmiş sicili de parlak olmayınca hani demeden edemiyor insan.

Yani Hayat Devam Ediyor. İki hafta sonra biteceği söylenen dizi bu hafta bitiyor. Ali Eyüboğlu’nun köşesinde söylediğine göre. Ne var ki ATV’nin resmi sitesinde dizinin değil finali bu hafta adı bile geçmiyor hadi hayırlısı.

Çocuk Gelinlerle yola çıkılıp seyri saptırılan dizi.

Doğruyu isterseniz her ne kadar konusunu çocuk gelinlerden de alsa dizinin en başından beri seyri aldatmacası bugün geleceği yerin sinyallerini veriyordu.

Mahsun Kırmızıgül’ün baktığı yerle gerçek doğu arasındaki uçurum bu kadar açık olursa olacağı budur. Çocuk Gelinleri getirip şehir metropolün de ki “zengin yaşlı beylerde çok küçük yaşlardaki kızlarla birlikte” mesajının içine sıkıştırırsanız ve bu mesajı verdikten sonra asıl hikâyeden saparak mafyalaştırırsanız diziyi e kusura bakılmasın bu kadar dayandığına şükür edilsin neredeyse iki sezon sürdü.

Mahsun’un tek hatası bu değil tabiî ki dizi işinde maalesef ki genel izleyiciyi doyurmuyor. Seçtiği konular bu ülkenin yaraları çok iyi yerden yakalıyor ama senaryo işleyişindeki açmaz asıl olandan uzaklaştığı an seyircide diziden uzaklaşıyor.

Mahsun’un en başarılı olduğu şey oyuncu seçimi karakterleri dolduran oyuncuları cuk oturtuyor. Konuları da iyi yakalıyor ama işlerken işte burada çuvallıyor. Daha derin detaylandırmayı bir başka yazımda yaparım nereye kadar dizi işinde başarılı ve değil ama konu şu an Hayat Devam ediyor ve dağıtmadan toparlarsak konuyu doğru yerden yakaladı Çocuk Gelinler dedi ama konu içinde konu ve de baktığı yer işte en büyük hata.

Neredeyse Mahsun yaptığı her işte bu hataya düşmüştür. Konu içinde konu işlemek sinema kapatsa da dizi sektöründe göze çok kötü batıyor. Birde bilinenden uzaklaşıp bir yanlışı başka yanlışla örtmeye çalışmak işte bu kabulü mümkün değil. Hele ki konu hassas olunca.

“Çocuk Gelinler” konusu bu ülkenin en önemli yaralarından biri. Evet, büyük kentlerde de çocuk gelinler var. Özellikle roman-çingene kültürünün içerisinde 10-12 yaş evlilikleri o kadar yaygın ki. Ama Mahsun bu dramın arkasındakilere yer vermek yerine, getirip zengin yaşlı erkeklerle birlikte olan ve kendi tercihleriyle o erkeklerin hayatında yer alan genç kızlarla, tercih hakkı olmadan zengin yaşlı adamlara satılan bu uğurda yitip giden doğu genç kızlarını kıyaslayarak doğuda yapılanı masumlaştırarak doğuyu karalamayın derken kendisi oradaki kızların dramını küçümsemiştir farkında olmadan ya da olarak.

Bu mesajının altını iyice doldurmanın ardından da dizi zaten bugün geldiği yere gelmiş çuvallamıştır. Elindeki konuya doğru sahip çıkabilseydi dizi iki sezonu dolu dolu doldurur gerçek anlamda da doğunun bu can acıtıcı dramı gözler önüne serilirdi.

Aldığı ödüllerinde bu drama katkısı olmamış aksine oradaki acının üzeri örtülmüştür. İşte baktığı yerin bizim gördüklerimizden farkı tamda budur.

Benim İçin Üzülme dizisi de aynı seyirde devam ediyor. Onun baktığı yerden babalar yok. Onun baktığı yerden de bir Karadeniz yok. Kardeşlik Türküsünü çalacaksa böyle olmaz. Kusura bakma Mahsun bu bakış yarardan çok zarar veriyor.

Hayat Devam Ediyor’un sonunu kendisi hazırladı asıl olan konudan uzaklaşarak. Onun baktığı Doğu penceresinden bir doğu olsaydı eğer bugün töre cinayetleri olmazdı babalar kız çocuklarını yok saymazdı. Hayalinde ki doğu da gerçekten çok uzak. Doğu’nun aşağılandığını düşünerek yazdıklarıyla da gerçek dünyaya zararı maalesef bu bakış veriyor.

Çocuk Gelinlerin dramını bu kadar basite indirgemen zengin erkekleri kendi tercihleriyle kabul edenlerle aynı kefeye koyman ve bunun altını doldurman bu sorunu ortadan kaldırmaya yarar sağlamadı aksine bu düşünceye alkış tutanlar sayesinde “ne var canım batıda da zengin yaşlı erkekler küçük kızlarla birlikte” sloganıyla o dramlar küçümsenmeye başladı.

Yani özetle Hayat Devam Ediyor kanal tarafından bitirilme kararı alınsa da evet Hayat Devam Ediyor senin söylediğin gibi o dramlar unutularak, unutturularak batının çirkin tezgahının içinde devam ediyor.

Çözüm; Ne var canım Batı’nın beyleri de küçük kızlarla birlikte. Ne olmuş ki doğuda ki o bedenler kendilerini assa…

 

oyatekin@gmail.com                                                                                               

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)                                       

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..