Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Ali Sami Yen Stadı, Açıldığı Gün Çökmüştü!

Ali Sami Yen Stadı, Açıldığı Gün Çökmüştü!
 



Gazeteci Nedim Şener
’i artık herkes bilir. Ama Şener’in, Uzanlar’ı anlatan “Bir Korku İmparatorluğunun Çöküşü” adlı kitabını acaba kaç kişi bilir?

Kitap, şöyle başlıyor:

“Ali Sami Yen Stadı’nın açılışı 22 Aralık 1964 tarihinde Türkiye-Bulgaristan maçı ile yapılacaktı. Resmi rakamlara göre bilet alan 68 bin 600 seyirci başlama düdüğünün çalmasını sabırsızlıkla beklemektedir. Maç başlamadan yapıla tezahüratlara, bir anda “tribün çöküyor” nağraları eklenir.

Yaşanan izdiham nedeniyle 22 bin kişinin toplandığı açık tribünde bulunan seyirciler, demir parmaklıkları da parçalayarak bir alt katta oturanın üzerine düşer.

Herkesin yüreğini ağzına getiren olayda ölen yoktur, ama 84 kişi yaralanır. İlk telaş atlatılır atlatılmaz stat yetkilileri fazla seyirci almakla, polis görevini yapmamakla suçlanır.”

Stadın müteahhidi kimdir?


Kemal Uzan!


*****

Ali Sami Yen Stadı
’nın yıkımı tamamlandı.

Herkes bildiği için, stadın yine yıkıldığı değil de, yıkım işini tamamlayan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun söyledikleri önemli.

Ne diyor Aşçıoğlu?

“İçinde doğru dürüst demir ve statik hesabı olmayan, tamamen şansa, tamamen Allah yardımıyla bu bina yıkılmamış. Statikten, demirden hiçbir şey anlamamış olsanız bile buradakileri görünce anlarsınız.”

Ve ekliyor:

“Burada insanlar ölümden dönmüş. Demir olarak beşte biri, beton olarak beşte biri... Demek ki olması gerekenden 10 kat zayıf bir bina. 75 günde yıkacağımız Ali Sami Yen Stadı'nı 15 günde yıktık. Yani kağıt yırtar gibi yıkıyoruz. 1964 yılında yapılmasına rağmen kötü değil, çok kötü. Kötü, yanında iyi kalır.”

*****

Nedim Şener’in yazdıklarını bilenler, Aşçıoğlu’nun dediklerine şaşırmamıştır.

Ali Sami Yen Stadı’nın açılışında, 22 Aralık 1964’te, yaşanan “tribün çökmesi”, demek ki, yetkililere hiçbir şey anlatamamış!

1964’te 2011’e gelmişiz!

Tehlikenin farkında olmadan, tehlikenin içinde yaşayarak!

Ne diyelim?

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..