Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '11

 
Kategori
Futbol
 

Ali Sami Yen Türk futbolunun mabedidir

Ali Sami Yen Türk futbolunun mabedidir
 

Sadece GS'nin Değil, Türk Futbolunun Mabedi


Ne büyük başarılar yaşanmıştır Ali Sami Yen’de. Ne hüzünler görmüştür bu yarım asırlık stadyum. Sanılmasın sadece Galatasaraylıların gururudur, orası Türk futbolunun onurudur.  

Ben Trabzonsporluyum. Galatasaray’ın UEFA kupası şampiyonluğundan en az Cimbomlular kadar sevinmiş, kıvanç duymuşumdur. Bütün Avrupa zaferlerinden de.  

Bilirim, Galatasaray'ı hasetle kıskananlar bir hayli fazladır. Ben de kıskanmışımdır Galatasaray'ı, ama gıpta ile. İki kıskançlık arasındaki fark dağlar kadar. Haset; "benim yok, onun da olmasın" kıskançlığıdır; gıpta ise "onun da olsun, benim de..."  

Aslında Ali Sami Yen, Trabzonspor için çok özeldir. Gençler zaten bilmez, yaşıtlarım çoktan unutmuştur, Trabzonspor, bildiğimiz Trabzonspor olma yolunda ilk adımını orada atmıştır.  

Sene 1974, aylardan mayıs… Hafta sonu Ali Sami Yen’deki maçtayım. Stat o zamanlar şehir dışında kabul ediliyor. Birkaç kilometre ilerisindeki Levent, başka yerde ev almaya gücü yetmeyen orta halli memurların yaşadığı bir semt.  

Sadece ben değil, bütün Trabzon stadyumda sanki. Her taraf tıklım tıklım. O gün Trabzonspor’un bayramı…  

Takım kadroları anons ediliyor. Önce ev sahibi Sarıyer, sonra misafir takım: “Biiir Şenol, ikiiii Turgay, üüüüç Kadir, dööört Necati, beeeş Cemiiiil...”  

Mayıs sıcağında, heyecandan titriyorum... Zemin toprak. Çimi kim kaybetmiş ki biz bulalım... Topa her vurulduğunda bir çuval toz kalkıyor. Maç sonlarında seyirciler yol inşaatında çalışmış ameleler gibi toz toprak içinde.  

E5’e bakan açık tribündeyim. Sarıyer’in bir atağında defasın dikkatini çekmek isteyen Şenol'un gürleyen sesi hâlâ kulaklarımda: “Kadiiiir!”  

Şenol Güneş henüz 22’sinde, Turgay 18’inde; rahmetli Dozer Cemil, şimdiki Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak da 20’li yaşlarda…  

Başladığı gibi 0-0 sona eriyor müsabaka. İşte o maç sonunda Trabzonspor ikinci lig şampiyonu olarak birinci lige yükseliyor. Sonra başarılar, kupalar, şampiyonluklar...  

Yıllar ne de çabuk geçmiş. Ali Sami Yen Stadyum’u 47 yaşında hayata veda ediyor, ama orada nice destanlar yazan Galatasaray ve Süper Lige ilk adımını orada atan Trabzonspor ilelebet yaşayacak…  

 
Toplam blog
: 173
: 2173
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

1958 Trabzon doğumlu. Darüşşafaka Lisesi ve M.Ü. Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu. Yazdığı kitapla..