Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Alkış Dergisi'ne bir alkış daha

Alkış Dergisi'ne bir alkış daha
 

Alkış Dergisi Sayı: 64, Temmuz - Ağustos 2012.


Sanat, edebiyat ve kültür yolunda elime geçen, abone olduğum geçmişten günümüze değin birçok dergiler vardır.Bunları  severek okuyor ve kitaplığımda ciltler halinde bulunduruyorum. Okuduktan sonrıa bir köşeye atmıyorum. Dergiler de kitaplar gibi en yakın dostlarım ve arkadaşlarımdırlar.  

Sırası gelmişken bunların bir kaçının adını vermek isterim: Varlık, Yeditepe, Hisar, Defne, Yeni Defne, Hareket, Tarla, Halk Kültürü, Yeni Adam, Kemalist Ülkü, Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Türk Folklor Araştırmaları, Akköy, Çaba, Eflatun, Milli Eğitim, Milli Kültür, Çağıltı,  Çalı, Çele, Çile, İlk Kurşun,  Töre, Tohum,  Öncüler, Ajans Türk, Güneyde Kültür, Size, Yaba, Sevgi Yolu, Gülpınar, Ankara Edebiyat gibi… Varlık ve Çağrı  dergisinin dışında bunların çoğu kapanmak zorunda kalmıştır. Bugün devam eden ve hâlâelime ulaşan dergiler ise Türk Dili,  Çağrı, Akköy, Beşparmak, Türk Edebiyatı, Sarızeybek, Kumru, Çıvgın, Şehir, Tay, Külliye, Berceste, Kültür Çağlayanı, Maki, Mavi, Bizim Ece, Çalı, Çemen, Yeniden Diriliş, Erciyes, Türk Ocağı, Aydın Efesi ve şimdi sözünü edeceğim Kahramanmaraş’tan elime ulaşan ALKIŞ Dergisinden söz etmek istiyorum. Alkış Dergisi şairlerimizin, ozanlarımızın harman olduğu Kahramanmaraş’ta çıkıyor.

Kahramanmaraş Milli mücadele tarihimizde büyük başarılar elde etmiş ve adını Maraş’tan Kahramanmaraş’a alnının akıyla taçlandırmıştır. Sanat ve kültür dünyamızda da Kahramanmaraş’ın adı sık sık değerli şair ve yazarlarıyla anılıyor. Bu açıdan Kahramanmaraş güney illerimiz arasında tanınan ve anılan büyük bir kültür merkezidir. İşte Alkış Dergisi bu kahraman ilimizin ürünüdür. Alkış Kahramanmaraş Kültür sanat evi yayın organıdır.

Alkış Dergisi, yıl 11, sayı: 64 Temmuz -  Ağustos 2012 tarihli sayısı 7 Haziran 2012’de vefat eden ünlü şair  Abdurrahim  Karakoç için bir özel sayı bağlamında hazırlanmıştır. Derginin sahibi Dr. Oğuz Paköz, sorumlu yazı işleri müdürü Nihat Yücel, Yayına hazırlayan Serdar Yakar ve N. Ece Paközdür. Danışma kurulunda: Şu isimler yer alıyor: Prof. Dr. Kemal Atik, Sıdık Elbistanlı, Yalçın Yücel, Hacı Ali Özturan, ve Doğan Arık’tan oluşuyor. Kısa haberleşme adresi: P.K. 42 Kahramanmaraş’tır.

Değerli yazar Cemil Meriç Dergiler konusunda şunları söylerdi: ”Dergiler hür tefekkürün( özgür düşüncenin )  kalesidir. İnsanlar arasında tanışmayı ve kültür alışverişini sağlayan dostlukları kuran bir köprü gibidir.  Dergilerin sanatçılar, yazarlar arasında bir köprü gibi olduğunu vurguluyor. Sanatçılar, şairler ve yazarlar arasında sanat, kültür bağlamında bir bağ kuruluyor. Yıllarca süren dostluklar ve arkadaşlıklar sürüp gidiyor. Uzun ömürlü yaşamaya devam edenlerin yanı sıra birkaç sayıdan sonra sönüp giden dergiler de vardır. Tanıdığım, takip ettiğim yazar ve şairlerin çoğu bu dergiler sayesinde olmuştur.

Dergileri yaşatmak ta zordur. Dergileri destekleyen gönül adamları olacak, abonesi bol olacak ve gerekirse arka sayfalarında bir iki reklam almak suretiyle dergilerin uzun ömürlü olmasına neden olacak. Özellikle Kültür ve turizm Bakanlığı destek vermek suretiyle dergilerin uzun yaşamasına ve soluk almasına destek verecek. Bundan dolayı destek bulmayan dergilerin ömürleri ne yazık ki kısa oluyor… Birkaç sayıdan sonra kapanır gider. 

Alkış’ın 64.Nolu sayısında şu yazar ve şairlerimizin adı geçiyor. Yazı ve şiirlerin ağırlık merkezi A.Rahim Karakoç ile ilgilidir.  Bir vefa borcu olarak şair, yazar Abdurrahim Karakoç önemli ölçüde yer vermişlerdir. A.Rahim Karakoç’un hayatı, eserleri, düşünceleri, Türk edebiyatı içindeki yeri, bestelenen şiirleri, bu şiirleri besteleyenlerin adı, gibi konularda geniş bir çapta A.Karakoç yazmışlardır. Bu sayı ilerisi için bir kaynaktır.   Bu da bizleri sevindiriyor. Sanatımıza, kültürümüze hizmet veren kişilere yer verdikleri için Alkış’ın bu tutum ve çabasını önemsiyorum. Daha önce de ünlü öykücü ve romancı yazar Orhan Kemal ve yine hikâyeci Şevket Bulut, halk ozanı Âşık Mahzuni için özel sayılar hazırlamışlardır.  

Ben Alkışı her iki ayda bir sabırsızlıkla bekliyorum.   Alkışın kullandığı dil Öz Türkçedir.   Yeni ve arı dilden yanadır. Edebiyatımız içinde sağ, sol diye bir ayırımını görmüyorum. Türk kültürüne, Türk edebiyatına nitelikli eserler verenlere Alkış kapılarını sevencilikle, cömertçe açıyor. Alkışın tepeden bakma veya her hangi bir yönü de yoktur. Bir ayırımcı  yönünü de görmüyorum. Bu adam bizden, bu adam bizden değildir gibi basit ve ucuz girişimlere sayfalarını asla  açmamıştır....Samimi, sıcak, konuksever bir dikduruşu vardır. Bundan dolayı bu tutumlarını benimsiyor ve takdir ediyorum.  

Bu yönüyle Alkış Dergisi’ni seviyor ve onun bu hizmetini, tutumunu gönülden alkışlıyorum. Benim de zaman zaman şiir ve yazılarıma yer veriyorlar sağ olsunlar. Nazlanıp buda nerden çıktı? Kibirlenmiyorlar… Bazı sözüm ona sanat ve kültür adına dergilerde bağdaş kurup faşizan baskı yapıyorlar. İdeolojik egolarının kurbanı oluyorlar.  Sadece beli kişilere kapılarını açık tutup, cimriliklerini ilan ediyorlar...  

Temmuz - Ağustos 2012 tarih ve 64.  sayısında yer şair ve yazarların adını veriyorum:

Dr. Oğuz Paköz, Mustafa Aslan, Oğuz Karakoç, Ozan Bulut, Aşık Cuma Taşdemir, İnci okumuş, Ramazan Mengilli, Eshabil Karademir, Aşık Ali Taş, Sıdık Özer, Harika Ufuk, Ramazan Avcı, Yalçın Yücel, Mehmet Uysal, A. Soydan Atasayar, Oğuz Çektinoğlu, Rasim Deniz, Adil Bozkurt, Ali Büyükçapar, Ali Bozkurt, Cengiz Dilber, Tanyal Sümbül, ve Serdar Yakar’ın şiir ve yazılarına yer vermişlerdir.

Alkış Dergisi’ne sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Başta sSayın Oğuz Paköz olmak üzere tüm emeği geçenlere, yayımında omuz  ve destek  verenlere  buradan selam ve saygılar gönderiyorum. 

ALKIŞ DERGİSİ'nin İletişim adresini veriyorum:

alkisdergisi yahoo@com.

Veya P. K. 42- Kahramanmaraş.  

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..