Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Alkol yasası onaylandı.

Alkol yasası onaylandı.
 

Alkol yasası onaylandı.

Ayrıntılar haberde yer alıyor.

Bu kanun otoriter rejimin geldiği son noktadır.

Gezi parkı olaylarına böyle müdahale edilir .

Mesaj böyle alınır ve karşılığı böyle onaylanır.

Memleketime hayırlı olsun.

Otorite böyle olur, yasak böyle olur.

Devletin sert yumruğu özgürlük isteyenlere böyle iner

 

Aydın Hasan -Milliyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; "alkol yasağı" tartışmalarına neden olan ve alkol satışı, reklamı ile tüketiminde köklü değişiklikler yapan yasal düzenlemeyi onayladı. Onaylama, Meclis'e geri gönderme ve onaylayarak Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkileri olan Gül, alkolle ilgili yasal düzenleme konusundaki önemli kararını inceleme süresi dolmadan bir gün önce verdi. Gül'ün, "yasayı onaylama veya bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e gönderme" yönünde bir karar vermeden önce 15 günlük yasal inceleme süresini tamamen kullanması dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden genelde akşam saatlerinde duyurulan onay kararlarının, bu akşam daha ileri bir saatte duyurulması dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı'ndan bu gece yapılan duyuruda, şu ifadeler yer aldı:


Köşk'ten gece açıklaması
"6487 sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6488 sayılı Türkiye Cumhuriyeti ile Tunus Cumhuriyeti Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6489 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6490 sayılı Türkiye Cumhuriyeti ve GürcistanArasında Ahıska-Borçka Enterkonneksiyon Hattı Yoluyla Sınır Ötesi Elektrik Ticaretine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."

İnceleme süresinden bir gün onayladı
Kamuoyunda "alkol yasağı" algısına neden olan Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 24 Mayıs'ta Meclis'te kabul edildi. Yasal düzenleme, 28 Mayıs'ta da Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, anayasaya göre yasayı incelemek için 15 gün süresi bulunuyor. Gül'ün düzenleme konusunda; onaylama, bazı madde veya maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e geri gönderme ve onaylayarak Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkileri bulunuyor. Gül'ün, 15 günlük süresi salı günü yani yarın sona erecekti. Gül'ün, Cumhurbaşkanlığı'nın hukuk uzmanlarından düzenlemeyi kamuoyunda oluşan algıları da dikkate alarak, kapsamlı bir biçimde incelemelerini istediği belirtildi. Gül, 14 gün süreyle uzmanların incelediği yasal düzenlemeyle ilgili kararını bu gece verdi ve yasayı onayladı. Yasa, yarın Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Alkol düzenlemesi ne getiriyor?
Yasal düzenleme ile alkol satış, reklam ve tüketimine yönelik özetle şu hükümleri içeriyor:
*Alkollü içkiler, 22.00 ve 06.00 saatleri arasında marketlerde ve büfelerde perakende olarak satılamayacak. Yasağa uymayan büfe ve marketlere 20 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek.
*Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmeyecek. Bu yasağa uymayanlara RTÜK tarafından 5 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar ceza kesilecek.
*18 yaşını doldurmayan kişilere içki sunumu yapan ve satan kişilere 'sağlık için tehlikeli madde temininden' 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 10 bin Türk lirasından 500 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek.
*Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajına, içkinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajı, resim, şekil veya grafik konulacak. Uyarı mesajını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak.
*Alkol satış ruhsatı olan tesisler ile market ve büfelerin, örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler ile arasında en az 100 metre mesafe bulunması şartı aranacak. Turizm belgeli işletmelerde bu koşul aranmayacak. Ruhsat satış iznini bu yasadan önce alanlar, kapsam dışı olacak.
*Ayrıca taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapılarda düzenlenecek süreli etkinliklerde de içki sunumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun izin vermesi koşuluyla mümkün olacak.
*Perakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konduğu ve üzerlerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular, işyerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl süreyle kullanılabilir.
*Alkol üfleme cihazını reddedenlere para cezası verilecek.
*Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak. 1 promil üzerinde alkollü içki aldığı tespit edilen sürücülere, Türk Ceza Kanunu'na göre 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
*Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Alkollü içkilere dönük uluslararası tanıtım fuarları bu kapsamda olmayacak. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinlikte ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanamayacak.
*Bar ya da restoranın dışında alkollü içki kullanılamayacak.

http://siyaset.milliyet.com.tr/gul-tartismali-yasayi-gece-onaylad/siyaset/detay/1721155/default.htm 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..