Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
İnançlar
 

Allah'ın tanımı

Allah'ın tanımı
 

ALLAH’IN TANIMI İLE İNSANIN OLUŞUMU VE TEKAMÜL EVRELERİ “Lâ İlâhe İllallâh” (Yok


İLE

İNSANIN OLUŞUMU VE TEKAMÜL EVRELERİ

Lâ İlâhe İllallâh” (Yok Allah’tan Başka İlâh) Denilen (Kelimeyi Tevhidin Gerçekleştirilmesi)

Herşeyi yaratıp var eden bir Allah.

Herşey geri O’nda son bulacak.

Çünkü herşeyin başı ile sonu bir olacak.

O’nu bir bilenler, hep baş tacı olacak.

ALLÂH’ı: Verip – Alan. Kendinden evveli ve sonrası olmayan. Alemlere ve içindekilere ait, çokluktan sayılan yarattığı bütün varlıkları, kendisine layık olabilecek has özellikte ezelde yaratıp var ettiği katındaki öz cevherden, (Rabbin emrindeki hayat enerjisi denilen ruhtan) olgun sonda birlenip bir edilecek bütünün parçaları olarak yaratıp var eden.

Yaratıp var ettiklerinin her birisine, (Kainat ve içindeki her bir şey bu oluşuma dahil. Ancak her bir şeyin her birisi kendi ömür süreleri içinde halden hale sokulup terbiye edileceğinden) kıyamete kadar (geçecek olan süredeki tekamül evrelerinde, erginleşip olgunlaşmalarını sağlamak için onlara, İlahî iradenin başlangıçta murat ettiği akli ve ilmi takdirine uygun) her hali yaşatacak olan.

Yarattığı bütünün içindeki her bir parçayı sebeplere bağlı halden hale sokarak, her bir şeyin başı ile sonunu bir etmek için onları terbiye ederek, olgun sonda oluşacak olan, birleştirilmiş bütünü (Tevhidi gerçekleştirmeye yönelik) oluşturmaya yönelik, olgun son denilen (murat ettiği) başlangıçtaki başa geri, hepsinin dönüşlerini sağlayacak olan. İlâhî yüce gücün, ilmi kudret ve kuvvetin adı (Allah) diye düşünüp tanımlayabiliriz.

Bu tanımlamadan sonra İlâh’ın, biz insanlar için yarattığı tekamül denilen olgunlaşma evrelerini, akıl edebildiğim ölçüde siz, okuyucularıma yansıtmak istiyorum.

Her işin en doğrusunu elbette Allah bilir. Kul ancak akıl erdirebildiklerini yazar.

Bu duygularla Allah hepimize herşeyden önce akıl, fikir versin ki, önce biz kendimizi tanıyalım. Sonra ona ulaşıp insan olalım.

Sevgili dostlar, Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi, sağlığı, sıhhati, huzuru, mutluluğu hep sizlerle olsun.

Sevgi ve saygılarımla.

Cahit KARAÇ

 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..