Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '10

 
Kategori
İnançlar
 

Allah'ın varlık delillerini görmek O'na duyulan sevgiyi artırır

Allah'ın varlık delillerini görmek O'na duyulan sevgiyi artırır
 

İnsanlar genellikle Allah'ı tanıdıklarını ve sevmek için O'nun varlık delillerine ihtiyaçları olmadığını söylerler. Bu büyük yanılgıdır. Çevremizde her santimetrekarede tanık olduğumuz iman hakikatleri, Allah'a duyduğumuz sevgi ve korkumuzu artıran çok önemli etkenlerdir.

İman eden insan, ibadetlerini yerine getirmesinin yanı sıra derin bir tefekküre de sahip olmalıdır. Kuran'da dikkat çekilen "göklerdeki, yerdeki ve kendi bedenimizdeki" yaratılış delilleri üzerinde derin tefekkür etmek, imanımızın ve Allah aşkımızın artmasına vesile olur.

Yeryüzünde kesin bir bilgiyle inanacak olanlar için ayetler vardır. Ve kendi nefislerinizde de. Yine de görmüyor musunuz? (Zariyat Suresi, 20-21)

İlim sahipleri Kuran'da birçok ayette övülürler. Bütün inananların da, Kuran'da övülen ilim sahipleri gibi karşılaştıkları varlıkları birer iman hakikati olarak görüp değerlendirmeleri ve bunlar üzerinde tefekkür etmeleri gerekir.

...Kulları içinde ise Allah'tan ancak alim olanlar 'içleri titreyerek-korkar'. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır. (Fatır Suresi, 28)

Etrafımızda gördüğümüz canlı-cansız herşeyin yaratıcısı sonsuz ilim sahibi olan Allah'tır. Yarattıklarındaki detaylar incelendikçe, O'nun sonsuz gücünü, büyüklüğünü daha iyi kavrarız. O'nun, üstün ilmiyle kuşattıklarına tanık oldukça O'na olan aşkımız de artar.

"Ben Allah'ı zaten seviyorum, O'nu sevmek ve varlığını kavramak için iman delillerine ihtiyacım yok, Allah zaten var" demek samimi bir davranış değildir. Kuşkusuz Allah'ı sevmek için kanıt aramayız ancak deliller üzerinde düşünmek Allah'ın bizlere olan buyruğudur ve her delil bizi O'na yakınlaştıracak bir vesiledir.


Ey iman edenler, Allah'tan korkup-sakının ve (sizi) O'na (yaklaştıracak) vesile arayın; O'nun yolunda cihad edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz. (Maide Suresi, 35)


Bir insana hissettiğiniz sevgi, ondaki güzellikleri gördükçe artar. Örneğin eşinizin gösterdiği her güzel davranış, ona olan sevginizi artırır. Güzel söz söylemesi, temizliği, olaylar karşısında gösterdiği sabır, şefkat ve merhametli tavırları, nezaketli yemek yemesi, eşinize olan sevginizi artıran delillerdir. Bu deliller arttıkça sevginiz de artacaktır.

Allah'ın varlık delillerine tanık olmak da, O'na olan aşkımızı ve bağlılığımızı artırır. Bu nedenle iman hakikatlerini önemsememek ve "ben bu delilleri bilmeden de Allah'ı seviyorum" demek mümine yakışan bir davranış olmaz.

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..