- Kategori
- Genel Sağlık
Ameliyat Gerektirmeyen Bel Fıtıklarında Ne Tür Tedaviler Uygulanır?
Her bel fıtığı rahatsızlığında hemen ameliyat kararı verilmez. Hatta bel fıtığı hastalarının büyük bir çoğunluğunda yatak istirahati, fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır. Bel fıtığı rahatsızlıklarında ameliyat ile tedavi edilen hastaların oranı cerrahi dışı metotlarla tedavi edilenlere göre nispeten daha düşüktür. Ancak diğer tedavi yöntemlerinin faydasının görülmediği, hastaların şikayetlerinde bir azalma olmadığı ve şikayetlerin arttığı durumlarda bel fıtığı ameliyatı gerekli görülmektedir. Hastaların büyük çoğunluğu fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile normal hayatlarına devam edebilmektedir. Bel fıtığının erken safhasında çeşitli önlemler almak, doğru sertlikte ve özellikte yatakta yatmak bu yöntemlere başvurulmadan rahatsızlığın giderilmesini sağlayabilir.
Fizik Tedavi Yöntemleri
Fizik tedavi, bel fıtığı rahatsızlığında en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Bazı hastalar bu yöntem ile ağrı kesici ilaçlar almadan vücutlarını rahat bir şekilde kullanabilirler. Fizik tedavide ilk olarak pasif tedaviler uygulanır. Vücutta iyileşme başladıktan sonra vücudu daha güçlendirmek ve yaşanan ağrıyı azaltmak için aktif tedavi yöntemlerine geçilir. Bel fıtığının durumuna göre hastalara farklı fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Fizik tedavi yöntemleri arasında spinal dekompresyon, dikey traksiyon, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu gibi yöntemlerin yanında derin doku masajı, sıcak ve soğuk terapi, hidroterapi, egzersiz, ozon tedavisi ve doktor kontrolünde çekme gibi çeşitli yöntemler yer alır. Hastanın hangi fizik tedavi yöntemi ile tedavi edileceğine fizik tedavi uzmanları karar vermektedir. Birçok hasta fizik tedavi sayesinde ameliyat olmadan bu rahatsızlıktan kurtulabilir.
İlaç Tedavisi
Bel fıtığı rahatsızlıkları için ilaç tedavisinde genel olarak ağrı kesici ve kas gevşetici özellikte ilaçlar tercih edilir. İlaç tedavisinin amacı direkt olarak bel fıtığını tedavi etmek yerine hastanın fıtıktan mümkün mertebe rahatsız olmamasını sağlamak ve olağan yaşamlarına devam edebilmelerine imkân tanımaktır. Bu yüzden ilaç tedavisi genel olarak başlangıç aşamasındaki, istirahat ve çeşitli egzersizler ile giderilemeyen rahatsızlıklarda uygulanır. Kas gevşetici, ağrı kesici ve anti inflamatuvar ilaçların kullanımı fayda vermediğinde ise fıtığın daha ileri bir safhada olduğu anlaşılabilir ve fizik tedavi yöntemleri düşünülebilir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan