Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '14

 
Kategori
Bilim
 

Amerikalı bilim insanları yerin altında okyanus buldu

Amerikalı bilim insanları yerin altında okyanus buldu
 

Bilim insanları yerin kilometrelerce altında devasa bir okyanus buldu. Bu okyanus Dünya yüzeyinde bulunan tüm okyanuslardan 3 kat daha fazla suyu içerisinde barındırıyor.

Depremlerin oluşturduğu sismik dalgaları inceleyen bir grup bilim insanı yerin tam 700 km altında bulunan "Ringwoodite" isimli mavi taşların içlerinde yüklü miktarda su barındırdığını keşfetti. Bu keşif ile dünyaya çarpan kuyruklu yıldızlar tarafından getirildiği tahmin edilen suyun, aslında yerin altından çıkmış olabileceği fikri tekrar gündeme geldi. 

Araştırmaya katılan ekibin üyeleri arasında yer alan ABD Northwestern Üniversitesi'nden Steven Jacobsen, "Dünyanın suyunun kendi derinliklerinden geldiğine dair önemli bir delil bulundu. 'Okyanusların milyonlarca yıl nasıl aynı büyüklükte kaldığı' sorusu da bu şekilde açıklanabilir. Bilim insanları sonunda su döngüsündeki kayıp halkayı bulmayı başardı. On yıllarımızı bu yeraltı su kaynağını aramaya adamıştık" dedi. (İnternetten alıntı)

Haberle ilgili yorumumuzda söyleyeceğimiz ilk şey insanoğlunun duyarsızlığı… Böyle bir haber insanların ilgisini çekmedi. Oysa haber doğruluk içeriyor, detaylar bilimsel referanstan geçmiş ise yani böyle bir şey gerçekse insanlık için olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Okyanustan bahsediyoruz. Su miktarı dünyadaki okyanusların üç katından fazla. 700 km derinlikte bir okyanus. 700 km dediğin nedir ki. İşte küresel iklim değişikliği, dünyamızın bilinmeyen geleceği ve insanlığın endişeleri. Yerin kilometrelerce altında olması önemli değil. İnsanlık için bir umut olabilir.

Asıl önemli konu bu, dünyayı sarsacak buluşa insanların ilgi göstermemesi. Gerçekten söylüyorum insanoğlu çok nankör, iyi ve güzel olan hiçbir şeyi hak etmiyor. Her şeyin hazır olarak önüne konulacağını zannediyor. Böyle bir buluşun insanlığın önünde nasıl yollar açacağını şimdiden bilemeyiz elbette. Fakat elbette boşuna olmayacaktır. Yeraltı ile ilgili bildiğimiz tek şey arzın merkezinde bir ateş kütlesi olduğu. Şimdi okyanus var diyorlar. Su ve ateş yani. Gezegenimizin içinin ne büyük gizemleri barındırdığını düşünebiliyor musunuz? Deprem araştırmaları yeraltının incelenmesinin yolunu açtığı için çok faydalı oluyor. Bence insanoğlu Mars yolculuğu ile uzaya giderken diğer taraftan da bilimsel araştırmalarla arzın merkezine doğru gitmeli.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..