- Kategori
- Blog yazarları tartışıyor!
Anadilde eğitim mi, töre mi?

TÖRE KURBANI KADINLAR
Medyada sürekli bir anadilde eğitim konusu anlatılıyor merak ettim anadil ne demek diye ve baktım bir ülkenin sınırları dâhilinde konuşulan dil olarak yâ da öz dil başka dilleri üreten kaynak dil olarak tanımlanıyor. Şimdi şayet Kürtçe veya Çerkezce veya Pomak’ça anadil olarak tanımlanırsa nerenin anadili bu ülke sınırlarında bu bakımdan baktığımızda elli çeşit anadil ortaya çıkacaktır. Her topluluk aynı sınırlar içerisinde kendi dilini konuşmaya kalktığını düşünün bu kadar dilin konuşulduğu bir ortamda birbirini anlama nasıl sağlanacak ve çocuklara eğitim nasıl verilecek devlet kurumları yazışmaları hangi dile göre yapacak…
İşte bunların doğuracağı kargaşa muhakkak ki giderilemeyecektir. Şimdi gelelim asıl meseleye bugün Lazların da kendi dilleri var, Boşnakların da, Pomakların da, Çerkezlerin de, Gürcülerin de konuştukları diller mevcut fakat bunların öğretimini aileler kendi içlerinde kuşaktan kuşağa aktararak sağlıyorlar. Bu aktarmayı yaparken de evlerinde aynı zamanda Türkçeyi de öğrenip öğretiyorlar. Bu sorun yalnızca Kürt halkında mevcut, Türkçeyi öğrenmeyi ve konuşmayı bir bunlar kabul etmemekte yâ da yapamamakta, bunun sebebini düşündünüz mü? Hiç. Çocuk konuşmayı yâda ilk eğitimi aileden alır. Asıl olarak da anneden alır. Zaten ana dil kavramı da buradan gelmektedir.
İşte bu coğrafyada töre ve kültürel bakımdan kadının konumu değeri nedir? Asıl buna bakmak gerekir. Şayet bakarsanız göreceğiniz şudur ki, bu coğrafyanın kadına bakış açısı içler acısıdır. Bir babaya sorduğunuzda kaç çocuğun var diye kız çocuklarını hesaba katmaz. Okul çağına gelen kız çocukları günümüzde bile okula gönderilmez. Kadının ve kız çocuğunun konuşma hakkı yoktur. Bir kadın veya kız tecavüze uğrasa fatura ona kesilir eylemi yapanın suçu yoktur ve bütün bunlar töre denen masalın arkasına sığınılarak yapılır. Peki, eğitim almayan bir kız çocuğu yarın anne olunca kendi yavrusuna neyin eğitimini verebilir? Bunu düşünmek gerekir. İşte bu toplumun asıl sorunu budur. Kadın Türkçe eğitim almamış ki, aile içinde konuşulanı kulaktan dolma öğrenmiş çocuğuna Türkçeyi nasıl öğretsin.
Şu anda sanki Kürtçe orada resmi dil olarak tanınsa sorun çözülür mü? Zannetmem çünkü bu insanlar Kürtçede okuma yazma bilmiyor ki, okullarda kürtçe eğitim verilse sanki kız çocuklarına verdikleri değer artacak mı? Kızları okula yollayacaklar mı? Hiç zannetmem. Asıl olan buradaki bu töre yanlışını düzeltmeye dayanmaktadır. İşte buda bazılarının işlerine gelmemektedir. Bunların başında töre masalına sırtını dayayan ağalık ve aşiret sistemi gelmektedir. Bakın daha geçenlerde orada okulların yakıldığı manşetlerde idi. Bunun sebebi ne asıl düşünülüp çözülmesi gereken budur.
İşte hem siyasiler hem PKK hem de aşiret sistemi bu insanların bu töreye olan inancını kullanıyorlar ve şimdi anadilde eğitim dediler yarın kendi kanunlarımız diyecekler o zaman ne olacak.
Ben kürtçe konuşmasınlar demiyorum. Nasıl ki paytuşka, horon, misket bu ülke mozaiğinin bir rengi ise şamame de bu ülkenin bir rengidir. Önemli olan bu renkleri bu ülke mozaiğini güzelleştirmek için kullanmaktır.
Bence yapılacak en güzel şey bu coğrafyadaki kadın ve kızlarımız için Türkçe okuma yazma kurslarını açmaktır. Analar ne bilirse evde çocuklarına onu öğretir. Biz de bu bölgedeki analarımıza ne kadar değerli olduklarını gösterebilelim ki bunlar da değerlerini anlayarak bu töre masalına boyun eğmekten vazgeçsinler.