Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '17

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa Değişiklik Paketi hakkında bazı görüşlerim

Anayasa Değişiklik Paketi hakkında bazı görüşlerim
 

Düşünüyorum da, CHP Anayasa değişiklik teklifi müzakerelerine katılsaydı ve mesela deseydi ki, “biz de bu teklife evet diyeceğiz ama sadece iki ufak ricamız var, lütfen siz de bu konuda anlayış gösterin. Birincisi, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12 sini değil de üçünü Cumhurbaşkanı atasın, bu şekliyle pek kör parmağım gözüne oluyor; keza HSYK’nın da 6 üyesini değil de 3 üyesini Cumhurbaşkanı atasın, bu da bizce yargı bağımsızlığına ters düşüyor” deseydi, acaba Ak Parti tarafı ile bu konuda, daha makul rakamlarda anlaşılabilir miydi? Ak Parti de böylece referandumda milletin önüne tarihte görülmemiş bir ekseriyet ve mutabakatla çıkmış olurdu. Bence anlaşılabilirdi. Böylece  daha makul, daha toplumsal mutabakata uygun bir metin ortaya çıkardı. Neticede daha iyi olurdu.

Bu olabilecek bir şeydi. Neden derseniz, metin ne olursa olsun,  Ak Parti + MHP tarafından daha önce zaten üzerinde mutabakata varılmış olduğu cihetle bu metnin parlamentodan geçeceği belli idi. Bence CHP burada külliyen karşı çıkmak yerine, ne koparsam kardır mantığıyla hareket etseydi, yukarıda misalini verdiğim birkaç hususta önemli tavizler elde edebilirdi ve kanaatimce ederdi de.

Gerçekten, referandum sürecinde de kanaatimce en çok göze batacak iki madde, bu Anayasa Mahkemesi ile HSYK üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek üyelerinin adedi ile ilgili maddeler olacaktır. Hala bir şans var mıdır bilmiyorum, bu saatten sonra biraz zor görünüyor ama CHP de biraz yumuşama olsa ve böyle bir teklifle, hiç olmazsa, en azından bu iki madde üzerinde bir anlaşma olsa AKP de, MHP de, CHP de tarihe daha iyi bir iz bırakmış olurlar. Memleket ve millet için de iyi bir iş yapmış olurlar diye düşünüyorum. Sürç-ü lisan ettiysek affola.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..