Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Anayasa Mahkemesi üyelerinin yeni yemin metninden TÜRK kelimesi niye çıkartıldı?

Anayasa Mahkemesi üyelerinin yeni yemin metninden TÜRK kelimesi niye çıkartıldı?
 

Anayasa değişiklik paketinin referanduma sunulmasından yana onca zaman geçti.(Tam 4 ay) Anayasa Mahkemesi ile ilgili uyum yasalarının neden çıkartılmadığını sorup duruyorduk. Meğer öylesine yoğun bir çalışma içine girilmiş ki… Böylesine yoğun bir çalışma içinde yapılan hazırlıkların bu kadar uzun sürmesi de gayet doğal! 

Böylesine kapsamlı bir uyum yasasını(!) kimse beklemiyordu. Öncelikle Anayasa Mahkemesi üyelerinin göreve başlarken ettikleri yemin metnini… 

Neydi o eski yemin metni öyle? 

Bir tarafta Türk Milleti, öbür tarafta Türk evlatları gibi “İleri Demokrasi”ye ve çağdaş yaşam(!) anlayışına uymayan kelimeler… 

İşte TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa Mahkemesi’nin yapısına ilişkin uyum yasa tasarısında, üyelerin göreve başlarken söylediği yemin metni: 

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak Anayasa’nın dayandığı temel ilkelere uygun hukuk anlayışı içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yerine getireceğime namusum ve şerefim üzerine ant içerim.” 

Eski metin nasıldı? 

“Türk milleti tarafından demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.” 

Gördüğünüz gibi Türk Milleti ve Türk Evlatları kelimeleri, demokrasiye aykırı(!) olduğu için yeni metinden çıkartılmış! 

Yeni metin bu haliyle daha demokrat ve “İleri Demokrasi”nin göstergesi! 

Yeni Anayasa Mahkemesi Uyum yasa tasarısında başka neler var? 

* Bireysel başvuru hakkı, maalesef 2012 yılına kalmış durumda. 

* Meclis Başkanı ve Genelkurmay Başkanını Yüce Divan sıfatı ile yargılayabilecek. 

* Yüce Divan sıfatı ile verilen Parti Kapatma gibi davalara itiraz edilip, yeniden yargılanma istenilebilecek. 

* CMUK’nun dinleme yetkisi verebilecek. 

* AYM Başkanı, ihtiyaç duyduğu alanlarda projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için hizmet alımı yoluyla yerli ve yabancı uzman çalıştırabilecek. Hizmet alımı, parasal limitlere tabi olmayacak. Başkan, bu kadrolardan istediklerine aynı isimleri görevlendirebilecek. Kalan kadrolara da dışarıdan atama yapılabilecek. Görevine son verilenler, Adalet Bakanlığı kadrolarında çalıştırılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na ilk etapta 200’ü aşkın raportör ve 437 idari kadro ihdas edilecek. 

Ne diyelim hayırlı olsun. En kısa sürede Türk Ceza Kanundaki ve diğer yasalardaki tüm TÜRK kelimelerinin temizlenmesi, yerine büyüklerimizin uygun göreceği bir kelimenin konulması dileklerimizle… 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..