Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Angola IMF'ye rest çekti!

Angola IMF'ye rest çekti!
 

Afrika’nın yoksul ülkelerinden Angola, Uluslararası Para Fonunun (IMF) yardımına ihtiyacı olmadığını bildirdi.

Angola’da yayımlanan Journal de Angola gazetesinin haberine göre, Maliye Bakanı Jose Pedro de Morais, IMF’ye gönderdiği mektupta, "IMF’nin hazırlayacağı bir ekonomik programın Angola’nın şu ana dek sağlamış olduğu ekonomik ve sosyal istikrarın korunmasına yaramayacağını, " belirtti.

Angola hükümetinin IMF’nin verilecek kredileri siyasal reformlar yapılması şartına bağlamasından rahatsız olduğu kaydediliyor. Gözlemciler, yıllarca dünyanın en yoksul ülkeleri arasında sayılan Angola’nın ülkeyi çöküşün eşiğine getiren iç savaşı sona erdirdikten sonra, başlıca ihraç ürünü olan petrolün uluslararası fiyatlarının yükselmesi ve özellikle Çin olmak üzere üçüncü dünya ülkeleriyle kurduğu elverişli mali ilişkiler sayesinde Batıya bağımlılıktan kurtulmaya başladığını bildiriyorlar.

Angola ekonomisiyle ilgili 13 Mart 2007 tarihli bu yazı CNN Türk'ün haber sitesinden alınmıştır.

Internette çıkan bu haber akabinde okurlar Angola Hükümeti'ne sitayiş dolu görüşlerini bildirmişler.

Angola ekonomisinin güçlüklerle savaştığı bir dönemde IMF'in yardım teklifine sırt çevirmesinin arkasında başka nedenler olsa gerek diye düşünüyorum. Zira 2004 yılının Ağustos ayında Çin’in ihracat bankası Eximbank, Angola’nın otuz yıl sürmüş olan iç savaş sırasında yerle bir olan altyapısını yeniden inşa etmesi için 2 milyar dolarlık kredi vermişti; bunun karşılığında Çin antlaşma tarihinden beri günde 10, 000 varil petrol alıyor Angola'dan. Bunun sonucunda Angola ürettiği petrolün yüzde 25’ini Çin’e ihraç eder hale gelmiş durumda. Yüzde 1, 5 faizle 17 yıl vadeyle verilen kredi pek karlı görünmese de anlaşmaya göre altyapı inşaatlarının sadece yüzde 30’unun Angola'lı firmalara verilmesi öngörülmüş, geri kalan %70 belli başlı Çinli firmaların tekelinde. Angola'nın Çin ile yapmış olduğu bu antlaşma Angola ekonomisini pozitif ve negatif olarak iki yönlü etkilemekte. Antlaşma metnini okumadım, ancak benim naçizane görüşüm; IMF'in teklifine verilen red cevabında bu antlaşmanın etkisi olsa gerek.

 
Toplam blog
: 12
: 2747
Kayıt tarihi
: 07.03.07
 
 

Eşimin işi dolayısıyla Angola'nın başşehri Luanda'da yaşamaktayız. Buraya yerleşmeden önce internett..