Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '12

 
Kategori
Anılar
 

Anılarımızda bir Musa Elitaş vardı

Anılarımızda bir Musa Elitaş vardı
 

Aşık Musa / Musa Elitaş ( 1942- 21 Ekim 2012 )


Musa Elitaş, Söke gönül dostlarımızdandı, M. Elitaş'la  zaman zaman bir araya geliyorduk. Onunla sıcak bir dostluğumuz vardı. Yazdığı her şiiri için  telefon açardı ve bu şiiri bana okurdu. Onunla, Kütahya, Tünçbilek, Ispata, Simav, Nazilli, Söke ve Didim Şairler buluşmasında birkaç kez bulunmuştum. O da benim gibi merkezi Denizli’de bulunan EGAY-DER (  Egeli  şairler  ve Araştırmacı Yazarlar Birliği üyesi idi. Hatta 2003- 2006 yılları arasında Denizli'de ve Fethiye’de yapılan etkinliklerde hep beraber oluyorduk....2004 yılında Denizli’de EGAY - DER’in yine bir sempozyumu vardı. Söke’den Süleyman Kara’da bizimle birlikte gelmişlerdi. Ne yazık ki şimdi Adıyamanlı Süleyman Kara’da yok aramızda. O da bu dünyadan güçüp gitti...

Bu sempozyumu Denizli'li  şair ve araştırmacı yazarlarımızdan Şükrü Tekin Kaptan yürütüyordu. Bu sempozyuma Ankara, İstanbul, Aydın, Muğla, Fethiye,  yurtiçi ve yurtdışından gelen  folklorcu yazarlarımız katılmışlardı. Hatırladıklarımdan bazılarını yazıyorum:

İrfan Ünver Nasrattınoğlu, İsa Kayacan, Nail Tan, Hayrettin İvgin, Kerim Aydın Erdem,  Şemsettin Kubat, Ünal Şöhret Dirlik, Recai Şahin, Birdal Can Tüfekçi, Hüsamettin Tat, Sadık Dağdeviren, Mithat Makal, Fatma Uçarlar, Denzili’den Ozan Nihat, Aydın’dan Davazlı Süleyman İncedal gibi birçok şair ve araştırmacı yazarlar katılmışlardı.

Merhum Musa Elitaş ile ile birçok anılarım vardır. Hiç unutmam “Lütuf Pınarı”  adını taşıyan ilk tasavvufi şiirler kitabının önsözünü bu satırların yazarı tarafından yazılmış ve bu kitap birlikte gittiğimiz İzmir’de yayımlanmıştı. ( 2000 ). Rahmetli Musa Bey o günlerde adeta çocuklar gibi sevinmişti… O Erzurum’dan Ege’ye gelmiş bir halk ozanı idi.  Şiirlerini daha çok hece ölçülü ve kimi zaman da serbest yazıyordu. Şiirlerinde ayrıca “Kul  Musa” mahlasını kullanıyordu.  Şiirlerinde pek başlık yazmıyordu. Ne zaman yazdıysa o günün tarihini  atıyordu. Örnek olarak  “  5 Ekim 2005” 25 Nisan 2003 “  gibi.  Kimi zaman da sadece 1,2, 3,4, 5… şeklinde yazıp gidiyordu. 

Şu dörtlüklerine birlikte  bir bakalım:

    -1-

Ne av kalır, ne de avcı

Senin ile sen olursam

Ne kul kalır ne aracı

Senin ile sen olursam

***

Var olan sen can duacı

Âlem senin kul kiracı

Ne dert kalır, ne ilacı

Senin ile sen olursam

***

Perde kalkar sır görünür

Karanlıklar nur bürünür

Diken göze gül görünür

Senin ile sen olursam

***

…………………………..

Olmam nefsin esiri

Gömülürüm m diri diri

 MUSA diye kalmaz biri

Senin ile sen olursam.

 

Musa  ELİTAŞ

            13 Ocak 2001 ( 1 )

Musa Elitaş, Anadolu’ya ve bu toprağın insanlarına  aşıktı. Birlik ve beraberlikten yana idi. Şiirlerinde  ağdalı  sözcükler ve  diken ve kirli cümleler , dizeler yoktur. O bir aşık kerem, bir Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal  ve bir Yunus Emre gibi  yazıyordu. İlhamını bu ozanlardan alıyordu. Birlikte yaptığımız sohbetlerde hep bunları konuşuyordu.

Peki, Musa Elitaş kimdi?

1942 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı Azime köyünde doğdu. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra Ankara’ gelip yerleşti. Akşam Ankara Tekniker Okulu İnşaat bölümünde mezun oldu. Daha sonra İstanbul Teknik ( Yıldız)  Tekni Üniversiteni bitirdi. Yaşamını devlet taahhütleri ve özel serbest gibi inşaat işlerinde müteahhit  olarak  sürdürdü. Son zamanlarda Kuşdası’nda yerleşti.  EGAY- DER ‘ Egeli yazarlar Birliği )  ,Söke Şairler ve Yazarlar Derneği, İLESAM ( Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği )  üyesi idi. Evli ve üç çocuk babası idi. 21 Ekim 2012 de aramızdan ayrıldı ve Kuşadası’nda toprağa verildi. Şiirlerinin bir kısmı bestelenmiştir. Şiirleri Aydın / Mücadele, Söke Ekspres, Yeni Söke, Hizmet, Denizli, Ozan Ağacı, Çağrı, Özkaynak, Sevgi Yolu,  Sarızeybek gibi gazete ve dergilerde, bazı seçkilerde yer almıştır.

Eserlerinden Bazıları:
 

1. Lütuf Pınarı (Şiirler), İstanbul, 1999. (66 adet şiir)
2. Lütuf Pınarı I Tasavvufî Şiirler, 1. bas. Kasım 2000, İzmir. (475 adet şiir)
3. Lütuf Pınarı II Serbest ve Ölçülü Vezinle Şiirler, 1. bas. Kasım 2000, İzmir. (360 adet şiir)
4. Lütuf Pınarı III Tasavvufî Şiirler, Temmuz 2004, Denizli. (100 adet şiir, 4 Makale, 1 Tasavvuf ile ilgili açıklama yazısı)
5. “Tasavvuf ve Tasavvufî Şiirlerin Anadolu Halkları Üzerindeki Etkisi” II. Uluslararası Türk Medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği ‘Şiirlerle İllerimiz’, Denizli 25-26 Ekim 2003, Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği ( EGAY-DER ) Yayınları: 5, Aralık, 2003. s. 37-45 (Bildiri).
6. III. Uluslararası Türk Medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği ‘Fıkralarla İllerimiz’  ( EGAY-DER ) bir bildiri halinde kitapta yer almıştır. ( 2004 )

Yukarıda adını andıklarımızdan Kerim Aydın Erdem, Dr. Şükrü Tekin Kaptan, Süleyman Kara ve sözünü ettiğim gönül dostlarımızdan  Musa Elitaş ( Kul  Musa  )   ne yazık şimdi yok aramızda. Onlarda  ayrı ayrı bu yalandan dünyadan elveda deyip, uçtu,  gittiler.  Hepsini saygı ve rahmetle anıyorum. Sevenlerinin ve yakınlarının başı sağ olsun diyorum….

1- Musa Elitaş, Egeli Şairler Şiir Antolojisi -1-

Haz: Şükrü Tekin Kaptan Temmuz 2003- Denizli.

EGAY-DER - Yayınlarından No:4.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..