Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '07

 
Kategori
Kitap
 

Anitta'nın Laneti

Anitta'nın Laneti
 

Tarihi çok seven bir toplum değiliz biz. Lise çağında hangi çocuğa sorarsanız tarih dersiyle arası pek hoş değildir. Arada istisnalar da vardır ama değişmez kuraldır tarihi sevmemek/ sevememek. Bunun eğitim sistemimizle de ilgili olup olmadığı ayrı bir yazı konusudur. Tarihini bilmeyen toplumlar geleceğini de göremez oysa.

Aralık 2006'da Remzi Kitapevi'nden çıkan Mahfi Eğilmez'in mükemmel çalışması ''Anitta'nın Laneti'' bayram tatilinde elimden düşürmeden okuduğum bir kitap oldu. Kitap daha önce Om Yayınevi tarafından 6 kez basılmış ve yedinci baskı Remzi Kitapevi tarafından gerçekleştirilmiş.

Şu an üzerinde yaşadığımız topraklarda bizden 3000 yıl önce yaşamış olan Hititler'le ilgili de çok fazla bir şey bilmiyoruz aslında. Acaba kaç kişi o tarihe kazınmış Kadeş Savaşı'nın aslında Hititler'in üstünlüğü ile sonuçlandığını biliyor? Ayrıca Hititler'in ele geçirdiği yerlerin yönetimi ve yaşadıkları taht kavgalarının,entrikaların Osmanlılar'la birebir örtüştüğünü de kitabı okurken görmek mümkün.

Kitabın en önemli özelliği, kitapta kullanılan kent adlarının, kral ve kraliçelerin adlarının Hitit ve Hattuşa kazıları sonucu bulunan tabletlerden ortaya çıkarılması. Kitapta anlatılan öykü kurgulanırken gerçeğe büyük ölçüde bağlı kalınmış. Kolaylıkla ve sıkılmadan okunurken, Hititler hatta Hititler'den önce aynı bölgeye yerleşmiş olan Hatti'ler hakkında değerli bilgiler edinmek mümkün. Bunun dışında Hititler'in sonunu getiren Asur'lar, o zamanki Mısır ve firavunlar, Hititler'in tanrılarına verdiği değer vb. eşsiz bilgilere ulaşmak mümkün.

Anitta'nın Laneti tarihi sevmeyenlere de tarihi sevdirecek bir çalışma. Tarih sevenlerin ise Anitta'nın Laneti'nin okuduktan sonra eğer henüz ziyaret etmemişler ise mutlaka ziyeret etmeleri gereken bir yer var: Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çorum'a 84 km. uzaklıktaki Boğazkale ilçesinde yer alan Boğazköy Müzesi.

Herkese keyifli okumalar.

Özlem Akaydın

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..