Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Ankara'dan yükselen özgür ve demokratik Türkiye özlemi..

Ankara'dan yükselen özgür ve demokratik Türkiye özlemi..
 

Dün Ankara’da yapılan “Özgür Demokratik ve Eşitlikçi Türkiye” mitingi; barış, demokratik, eğitime bütçe, laiklik öğelerinin öne çıkarıldığı sloganlarla gerçekleşti.

Binlerce Eğitim emekçisinin büyük çoğunluğunu oluşturduğu miting, genel olarak sağduyunun egemen olduğu bir demokratik tepki eylemiydi. Küçük bir grubun mitinge gölge düşürecek nitelikte sloganlar atmasına tertip komitesi engel oldu.

Yıllarını Eğitimsen’de daha demokratik bir eğitim mücadelesine adamış bir büyüğümüz küçükte olsa gruba olan tepkisini; “Kendimi zor tuttum” diyerek, “Miting tertip komitesinin çizdiği çerçevenin dışına taşan görüntüler verilmesine neden olan grubun, binlerce emekçinin emeğine saygısızlık ettiğini” dile getiriyordu.

Bir başka genç arkadaş ise ülkenin temel sorunlarına yönelik olarak yapılan mitinge gölge düşürmeye çalışan gruba şiddetle tepki duyuyordu. Hepimizin ortak yargısı kamuoyunda yanlış algılamalara yol açan bu gibi, küçükte olsa gölge düşürecek seslerin ortaya çıkardığı görüntü ile Eğitimsen’e haksızlık edildiği idi.

Hepimizin ortak kaygısı Ülkemizin sıkıntılı bir süreçten geçtiği, bu sürecin sağduyu ve doğru tavırlarla aşılması gerektiğiydi.

İlginç olan Ankara’da yaşayan sendikalıların mitinge gerekli katılımı sağlamamaları idi. Ankara dışından binlerce otobüs ile saatler süren yolculuk sonunda Sıhhiye meydanında buluşanların ortak paydası; eğitimde uygulanan, eğitim emekçilerine uygulanan baskıların yanında daha demokratik bir Türkiye özlemiydi. Ekonomik olarak sefalet ücretine veya artışına mahkum olarak karşılamak zorunda oldukları yaşamlarının eşitlikçi bir Türkiye ile değişebileceğine olan inançları tamdı.

Ankara’da yaşayanlar veya sendikanın farklı eylemlerine düşük katılım gösterenlerin duyarsızlığı Eğitimsen’in kamuoyunda yanlış algılanmasına da ortam hazırlıyordu. Ancak bu durumdan şikayet edenlerin çoğu okumuyor, düşünmüyor, katılmıyor; haftasonunu mahalle kahvelerinde geçirmeyi yeğliyorlardı. Sonra ise, iş eleştirmeye gelince en acımasız bir şekilde onurlu bir demokrasi mücadelesine sahip olan sendikayı kıyasıya eleştirmekten de geri durmuyorlardı.

Ülkemize egemen olan küresel sermayenin dayattığı politikalara bilinçli veya bilinçsiz olarak çanak tutan bu anlayışların aşılması gerekmektedir. Binlerce yıldır bir arada yaşama kültürüne yapılan manipülasyonları boşa çıkarmak, şöven anlayışları ve onun getirmek istediği şiddet ortamını tarihsel olarak mahkum etmek başta demokratik kurumlar olmak üzere EĞİTİMSEN’e düşmektedir.

Bu anlamda her şeye rağmen dün Ankara’da yapılan “Özgür Demokratik ve Eşitlikçi Türkiye” mitingi daha demokratik bir Türkiye için umut tazelemesi olarak tarihsel yerini almıştır.

*Fotoğraf:Milliyet

http://www.milliyet.com.tr/2007/11/04/guncel/axgun01.html

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..