Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '14

 
Kategori
Siyaset
 

Ankara Sisi'yi ne zaman kutlayacak?...

Ankara Sisi'yi ne zaman kutlayacak?...
 

 Mısır’da yapılan seçimde  54 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 44.4 oldu. Mısır’da 2012'de yapılan ve Muhammed Mursi’nin zaferiyle sonuçlanan seçimde katılım oranı yüzde 51/52 idi.

Seçimin galibi beklendiği gibi Mursi’yi batının pekte ses çıkarmadığı ordu darbesiyle deviren ve Eski Savunma Bakanı Abdelfettah El Sisi oldu.

Malum olduğu üzere Türkiye’de Mursi’yi demokrasi kahramanı olarak idolleştiren izdüşümü AKP iktidarı, Mısır’da yapılan darbe şiddetle karşı çıkmış ve Mursi’ye destek mitingleri tertiplemişti.

Ankara'ya göre AKP iktidarının çoğunlukçu demokrasi anlayışının Türkiye’de on küsür yılda gerçekleştirdiği İslamcı dönüşümleri kısacık iktidarında gerçekleştiren Mursi, sandıktan çıktığına göre her yaptığı meşru idi.

Demokrasiyi sandık galibiyeti(çoğunlukçuluk) olarak gören AKP’Erdoğan iktidarına düşen Sisi’nin ilk turda %93/97  oy aldığına bakarak o’nu demokrasi kahramanı olarak kutsamak!

Şimdi okur ile birlikte Mursi’nin seçildiği zamana kısa bir yolculuk yapalım.Temmuz 2013’te kaleme aldığım yazımdan uzun bir alıntı ile hafıza tazeleyelim:“Mısır’da yapılan 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu olarak gerçekleştirildi. İlk turda 13 aday yarıştı. Seçimlere katılım %46,42 düzeyindeydi. En yüksek oy alan adaylar ve aldıkları oy oranları ise şöyleydi; Muhammed Mursi: 5.764.952 Ahmet Şefik: 5.505.327 Hamdin Sabbahi: 4.820.273 Abdulmunim Ebu'l-Futuh: 4.065.239 İlk turda en yüksek oy oranını yakalayan iki aday, ikinci turda da yarışacaktı. İkinci tur da bir ay içerisinde gerçekleştirildi. Seçimlere katılım bu kez %51 düzeyindeydi. Adayların aldığı oylar; Ahmed Muhammed Şefik: 12.347.380, Muhammed Mursi: 13.230.131 .

İlk turda toplam kayıtlı seçmenin yalnızca 6 milyona yakın kısmını almış olan Muhammed Mursi’nin ikinci tur sonunda ise toplam seçmen sayısının yaklaşık %25’inin desteğini aldığını görüyoruz. Toplam nüfusa göre hesaplandığında ise bu destek %15 ile sınırlı kalıyor. 52 milyon seçmenin tamamı oy kullanmış olsa bile Mursi için %67’lik oy desteğinden söz etmek için 34.84 milyon oy gerekiyor. Oysa toplam kullanılan oy 25 milyon civarında.

Görüldüğü üzere Mursi’yi iktidara taşıyan seçmen desteği hiçte öyle üç seçmenden ikisinin ya da seçmenin %51’inin oyunu aldığı iddialarıyla örtüşmüyor. Ha %51 rakamı var da, ikinci turda seçime katılan seçmen sayısını ifade ediyor.”

 

Sisi’nin zaferini(!) ilan ettiği seçim üzerine kuşkusuz farklı değerlendirmeler yapılacak, spekülasyonlar sürecek.

Sonuçta, Mısır’da darbeyle işbaşına gelen General Sisi sandık ile tartışmalara açık olsa da meşruiyet sağladı. Demokrasiyi sandık zaferine indirgeyen AKP/Erdoğan/Ankara’ya düşen Sisi’yi zaferinden sonra kutlamak!

Ol hikâyenin sonunda olan; Mübarek rejimine karşı Tahrir meydanına çıkan, devrimi çalınan Mısır halkına oldu!

İyi seyirler…

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..