Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '16

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Anlatım bozukluğu (5)

Anlatım bozukluğu (5)
 

İnternet'ten alıntı


.Mantık Yanlışları

Söylenenlerin doğru düşünce ürünü olması gerekir. Düşünülmeden yapılan konuşmalarda yanlışlar yapılır.

Yine bir sürpriz yapıp eşiyle birlikte yat turuna çıkması hiç de sürpriz değil.” Hiç de sürpriz değil”se, sürpriz yapılmayacak(8.02.1997,Show TV).

“Hayat güzel şey; ama yaşanırsa Hıncal Abi.”(Futbolcu Tanju Çolak)Yaşanmayanın “hayatolmayacağı düşünülmemiş.“

Gülme, düşünmenin bir fonksiyonudur, gülmeden düşünülemez.”“...düşünmeden gülünmez” demek istenmiş.

“Eğrisiyle doğrusuyla çok doğru şeyler yapıyorlar.”(Erol Büyükburç)Eğri”si varsa “çok doğru”şeyler olmaz.

Hayır bir şey değil, ineğin sırtına düşersen de boynuzuna denk gelirsen?”(Mustafa Sandal)Boynuz”ineğin sırtında değildir.

Hiç kimse beni oraya gitmekten men edemezdi; tabii ki Allah’ın izninden başka.”(Özdemir Erdoğan) Allah, izin verdiyse neden menetsin?

Bütün bildiklerimi ve bilmediklerimi ona öğretmek istiyorum. ”(Zeynep Tunuslu) Bildikler öğretilir de bilmedikler nasıl öğretilir?

Hatalarımı hiç hata olarak almıyorum; çünkü onlar yaşadığım, işlediğim her şeyiyle benim.”(Hülya Uğur)”Hata” olarak görmediği davranışlar için insan “hatalarımdemez.

Ama var olan bu sorun var ise bu gece Siyaset Meydanı’nda çözümleyeceğimizi sanıyoruz.”(Ali Kırca) Sorun var mı, yok mu belli değil.

Kişinin yarısı dili, öteki yarısı da kalbidir. Bundan geri kalan et ve kandan ibarettir.“Yarısı dil, diğer yarısı da” kalp”se geriye bir şey kalmıyor.(Prof. Şemsettin Yaltkaya,”Yedi Askı”)(Feyza Hepçilingiller, Türkçe” Off”s.57-60)

“Amerikan Büyükelçisi, Ecevit çiftini geliş ve gidişlerinde kapıya kadar uğurladı.” (Star TV, ana haber, 04.07.2001)“Gidiş”te “kapıya kadar uğurlamak”, “geliş”te “kapıda karşılamak” olur.

Sevgilisinin babasını uzun saçlarına sinirlendiği için başından vurarak öldüren 20 yaşındaki Muhittin Bektaş, cinayeti işledikten 1 hafta sonra yakalandı.” (Sabah, s.23, 19.11.1997)Tümceden çıkan (yanlış) anlam şudur: Muhittin Bektaş, sevgilisinin babasını öldürmüştür; çünkü onun uzun saçlarına sinirlenmektedir. .Tümce şöyle kurulabilirdi: 20 yaşındaki Muhittin Bektaş, uzun saçlarına sinirlenen sevgilisinin babasını, başından vurarak öldürdükten 1 hafta sonra yakalandı.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..