- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Anne bebek ölümleri
Bebeğiniz ve siz değerlisiniz!..
Zaman zaman düşündüren, gerçekleri aydınlıkla buluşturan, bi o kadar da keyifli ve güzel bir atmosferde geçti Kadın ve Sağlık programı geçen hafta. Konuğum; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Baloğlu idi. Kendisi aynı zamanda Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği 2.Başkanı. Türkiye’de 35 şubesi ve 6000’e yakın üyesi bulunan derneğin İzmir Şube Başkanlığını da başarıyla sürdürmekte. Ülkemizi Avrupa’da, “Avrupa Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği”nde temsil etmekte.
Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği, kadın hastalıkları ve sağlığı projesinden sivil toplum örgütü olarak sorumlu büyük bir dernek. “Avrupa Kadın Doğum Dernekleri ile birlikte, bizim kadınımızın, yakındığımız ve girmek istediğimiz AB kadınıyla bakıldığında, sağlık göstergeleri rakamlar bazında parametreleri nedir, bunları tartışıp, Türk kadınının eksik ya da fazla olan yanlarını ortaya koyup, iyi bir seviyeye gelebilmesinin çabasını sağlamaktır.” diyor Sayın Baloğlu. Derneğin bir diğer amacı ciddi bir şekilde anne bebek ölümlerinin önüne geçebilmek. Bununla ilgili olarak, eğitim, akademik ve sosyal programları halka indirebilmek, bunu uygulayan kadın doğum hekimleri ile bu alanda çalışan sağlık personelinin bilgisini güncelleme çabası içindeler, gayet de başarılılar.
Baloğlu, “Doğruya kanıta dayalı bilgiye, topluma yararı olan temel unsurlara onları kavuşturabilmek ve kadın hastalıkları konusunda sunulan bilginin standardını yükseltmek çabamız. Bundan çıkarı olan ise, kadınlarımız, onların doğurduğu sağlıklı nesiller ve tabi ki ülkemiz olacaktır.”diyor. İşte şimdi Sayın Baloğlu’nun Türkiye’de anne bebek ölümleriyle, buna etken olan nedenlerle ilgili olarak bizlere aktardığı oranlar:
*Dünyada doğum ve doğuma bağlı sebeplerle anne ölümü yaklaşık 600.000
*Her yıl gebelik oluşumu 1.500.000
*Her yıl ölü doğum ve düşük 400.000
*Her yıl canlı doğum 1.100.000
*Doğum sonrası bebek ölümü 35.000
Anne ölüm neden ve oranları:
*Kanama % 30
*Gebelikte yüksektansiyon % 15
*Enfeksiyon nedeni ile % 9
Peki önlenebilir mi?
*Normal koşullarda % 52
*Daha ileri hastanelerde kanamaların % 25’i önlenebilir.
*Sigara içen kadınların oranı % 28
*Gebe iken sigara içme oranı % 15
*Doğum sonrası süt verirken sigara içme oranı % 20
*Anne bebek ölümlerinin önüne geçebilmenin çözümü nedir?
1.Doğum öncesi danışmanlık hizmeti alınmalı, doğurganlık doğru planlanmalı,
2.Doğum öncesi bakımın niteliği ve niceliği iyi yapılmalı,
3.Doğum sağlıklı koşullarda, sağlık personeli yardımı ile yapılmalı,
4.Doğumdan sonra anne ve bebeğin iyi şartlarda bakılması, yenidoğanın desteklenmesi,
5.Hayata sağlıklı başlamak adına mutlaka anne sütü verilmesi.
Sayın Baloğlu’nun açıklamalarının üzerine söylenebilecek başka birşey var mı sizce? Oranlar ortada, her kelimesinde o kadar haklı ki, kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...
Handan SARAYHANOĞLU