Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Endometriozis

Endometriozis
 

Sağlıklı günler!

Bugün sizlere bayanların büyük çoğunluğunda görülebilen, infertilite (halk arasındaki adıyla kısırlık) nedeni olabilen bir hastalığı aktaracağım: “Endometriozis” Biz Tv’de geçtiğimiz günlerde Kadın ve Sağlık’ın konuğu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Gülnaz Şahin idi. Kendisiyle Endometriozis üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Uzmanlığına güvendiğim, kendisiyle önceki yıllarda da Tv programları yaptığım Sayın Şahin, bu rahatsızlıkla ilgili olarak bizleri bilgilendirdi. Endometriozis’in tanımı, belirti ve sebepleri, özellikle infertilite ile bağlantısını konuştuk. İşte Sayın Şahin’in “Endometriozis”ile ilgili yaptığı açıklamalar:

“Endometriozis, normalde rahim içi zarını döşeyen “endometrium” denen tabakanın, rahim dışındaki bölgelere yerleşmesi ve orada canlılığını devam ettirmesidir. Endometriozis hastalığının en tipik belirtileri, çok şiddetli ağrılı adet görme, düzensiz adet görme, ara kanamaların olması, adet öncesi ve sonrası lekelenmeler, ağrılı cinsel ilişki şeklinde sıralanabilir. Endometriozis üreme çağı hastalığıdır, ilk adet görme yaşından başlayarak, menopoza kadar ki her yaş grubunda görülebilir. Özellikle 30-40 yaş arasında görülme sıklığı daha fazla olabiliyor. Hastalığın ailesel veya genetik nedenleri kesinlik kazanmamasına karşın mümkündür. Genetik anlamda, Asya ve Kafkas kökenli ırklarda Endometriozis daha sık görülebiliyor. Gebeliğin olumlu bir etkisi olarak hastalık varsa da baskılandığından, doğum yapan kadınlarda Endometriozis görülme olasılığı doğum yapamayanlara göre azdır. Endometriozis hastalığı 4 evreden oluşur, bizler kesin tanıyı Laporoskopi ile koyabiliyoruz. Laporoskopi dışındaki belirtilerde ancak şüphelenebiliriz. Hastalık daha çok yumurtalıklarda görülmesine karşın, ince ve kalın bağırsaklarda, rahim arka boşluğunda, tüplerde, cilt yüzeyinde, meshanede, geçirilen bir ameliyat izi üzerinde de görülebilir.

Endometriozis’in infertilite nedeni olduğunu söyleyen Sayın Şahin sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Özellikle yumurtalıklarda kendini gösteren hastalık, çukulata kisti şeklinde ise, zaten mantık olarakda yumurtalıkta bir yer kaplıyor, sağlıklı doku yerine hastalıklı bir doku oluşturuyor. Endometriozisli hastalarda ilk 3 ay düşükleri biraz daha fazla görülebiliyor.

İnfertilite açısından en büyük etkisi; pelvik organların oluşan yapışıklıklar nedeniyle, tüp ve yumurtalıkların ilişkisinin bozulması. Yumurtalık üzerindede olumsuz etkisinden bahsediliyor, sağlıklı yumurta kalitesini bozduğu için, zamanla yumurta rezervi üzerinde hasara yol açabiliyor. İnfertilite sebebiyle bize başvuran çiftlerin üçte birinde Endometriozis’e rastlayabiliyoruz. Tanısal veya tadavi edici özelliği olan laporoskopi ile bunu saptayabiliyoruz. Laporoskopi genel anestezi ile gerçekleşiyor. Endometriozisli hastalar tedavi sonucu doğal yollarla gebe kalabilir. Sorun gebe kalamayan hastalarda. Onlar için neler yapılabilir? Kişideki hastanın yaygınlığına, tanı şekline ve tedavi edici özelliğine göre hastalığın evreleri de gözönünde tutularak, yine laparoskopi yapabiliriz. Laporoskopi sonucuna göre hareket ediyoruz. Her hastaya aynı tedaviyi uygulamıyoruz, her hastanın hikayesine, yaşına, yumurta rezervine ve kendi bünyesine göre tedavi uyguluyoruz. Endometriozis’in tekrarlama olasılığı var, tedavi sonucunda yeniden yumurtalıklarda görülebilir.”

Evet Sayın Şahin’in açıklamaları bu yönde. Sağlığımız gerçekten önemli, özellikle bayanların yılda bir kez olsun jinekolojik kontrollerini yaptırmalarını istiyorum. Unutmayın bizler sağlıklı oldukça, doya doya yaşarız sevdiklerimizle yaşanası güzel anları! Kimseyi yarı yolda bırakmayın, kendinize lütfen iyi bakın...

Yeni bir konuyla yeniden görüşene dek herşey gönlünüzce olsun. Hoşçakalın...

Handan SARAYHANOĞLU

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..