Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '19

 
Kategori
Beslenme
 

Anne Sütü ile Besleme Eğilimi

Her canlı için anne sütü, kendi yavrusunun en güvenilir besinidir. Bebeğin, emme periyodu, annenin hormonları, çevresel faktörler, anne sütü miktarına etki edebilir, hatta kesilmesine bile sebep olabilir. Ülkemizde emzirmeye karşı pozitif bir tutum olduğundan dolayı, bebek emzirme yaygındır. 

Ek gıdaların erken dönemde verilmesi, emzirme sürecini etkileyen önemli bir olgudur.  2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 5003 annenin katıldığı bir çalışmada, annelerin 4688’i (%93,7) doğumda bebeklerini emzirmeye başlamış ve bunların 4547’si (%97) bebeklerini anne sütü ile beslemeye devam etmişler. 4.ayda bu sayı 2165’e (% 46,2), 6.ayda ise 407’ye (%8,7) kadar düştüğü saptanmış. Çalışma raporlarına göre, ilk emzirme zamanının geç olması, sezaryen doğum, doğumda sağlık problemi varlığı, düşük doğum ağırlığı, yetersiz emzirme sıklığına bağlı bebeğin az gelişmesi, emzirmeye dair bilgisizlik, iyi gelir düzeyi, multipare ve emzik-biberon kullanımı gibi nedenler ilk altı ay ek gıdaya başlama eğilimini arttıran faktörler olarak belirlenmiştir [1].

Yine ülkemizde yapılan başka bir araştırmada, normal doğum yapan annelerin % 50’si ilk 1 saat içinde bebeklerini emzirmiş ve bu annelerin % 79,2’si bebeklerine başka hiçbir besin maddesi vermemişler. Diğer yarısı ise genellikle hazır mama ve şekerli su ile bebeklerini beslemişler. Üstelik rafine şekerli su, bebeğe 2 yaşına kadar verilebilecek en zararlı besin maddesidir. Bebeğine anne sütünün yanında veya sadece ilave gıdalar veren anneler, bebeklerinin doymadıklarını düşündükleri, emzirme güçlüğü ve doğum ağrıları çektikleri için bu yola başvurmuşlar [2].

Tüm bu verilere ve sebeplerine bakıldığında, annelerin ve çevrelerinin bilinçlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Özellikle hamilelik sürecinden başlayarak, annelerin anne sütü ve ek gıdalar konusunda eğitim almaları, doğum sonrasında da ebeveyn olarak kararlılıklarını korumaları faydalı olacaktır.

 

  • [1] Handan Ünsal1, Füsun Atlıhan2, Hilal Özkan1, Şeref Targan1, Hür Hassoy3 Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1Pediatri Uzmanı, 2Pediatri Doçenti,  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 3Halk Sağlığı Uzmanlık Öğrencisi, Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48: 226-233
  •  
  • [2] Aygül Akyüz1, Tülay Kaya2*, Nur Şenel3, 1GATA HYO Kadın Hast. Hem. BD., 2GATA HYO Halk Sağ. Hem. BD., 3E. Öğretim Üyesi, Ankara, *Tülay Kaya, GATA Hemşirelik Yüksek Okulu, Halk Sağlığı Hemşireliği BD, 06018, Etlik, Ankara, tkaya@gata.edu.tr, Annenin Emzirme Davranışının ve Emzirmeyi Etkileyen Durumların Belirlenmesi, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 2007: 6 (5)
 
Toplam blog
: 11
: 107
Kayıt tarihi
: 01.05.19
 
 

Istanbul, 1990 doğumluyum. Yüksek gıda mühendisi ve yaşam koçuyum. Gıda üretim fabrikasında gıda ..