Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '19

 
Kategori
Beslenme
 

Anne Sütü Mekanizması

Her anne, bebeği için en uygun sütü üretir. Anne sütünün içeriği sabit değildir. Anneye göre, bebeğe göre, zamana göre, bebeğin gelişim sürecine göre değişkenlik göstermektedir.

Doğum çeşidi faktörü ve anne sütünün gelme zamanı halen tartışılmaktadır. Bebeğin emme şekli, periyodu, annenin hormonları, çevresel faktörler, kişisel faktörler anne sütü miktarına etki edip, artmasına, azalmasına veya kesilmesine bile sebep olabilmektedir. Lohusalıktan itibaren emzirmede sirkadiyen döngü önemlidir.

Anne sütü yapımını üstlenen hormon hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonudur. Gebelik sonunda prolaktin hormonu, gebelik başına oranla 20 kat artar. Bu artıştan, östrojen ve progesteron hormonu sorumludur. Doğum ile birlikte bu hormonların seviyesi düşer ve anne sütü salgılanmaya başlar. Göğüslerde gözle görülür bir büyüme olur. Beynin alt bölgesindeki, arka hipofiz bezinden salgılanan oksitosin (aşk hormonu da denilir) hormonu özellikle bebeğin, annesini emmesiyle salgılanmaya başlar. İnsülin, progesteron, östrojen, büyüme hormonu anne sütü üretimindeki rol oynayan diğer hormonlardır. Annelere şekerli yedirilmesi ile sütün arttırılması da bununla (insülin mekanizması) ilişkilendirilebilir.  Uygulama elbetteki tartışmaya açıktır. Rafine şeker yerine, dengeli beslenmeyi etkilemeden meyve şekerinden faydalanmak, komposto içmek daha akıllıcadır. Piyasadaki birçok süt takviyesi üründe de yüksek oranda şeker ve şurupları mevcuttur.

Bebeğin emmeye başlaması ile meme başı sinirleri uyarılır, hormonlar salgılanır, kaslar kasılır ve süt adacıklarından meme başı kanallara süt akışı gerçekleşir. Meme başları gözle görünemeyecek kadar küçük porlar (gözenekler) içerir. Bebeğin iç güdülerine güvenerek, doğru şekilde emzirilmesi ile anne sütü, bebeğin en temel gıda kaynağı olur.

 

 
Toplam blog
: 11
: 107
Kayıt tarihi
: 01.05.19
 
 

Istanbul, 1990 doğumluyum. Yüksek gıda mühendisi ve yaşam koçuyum. Gıda üretim fabrikasında gıda ..