Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '20

 
Kategori
Opera / Bale
 

Antalya'da Bir Prömiyer

 
Antalya Devlet Opera ve Balesi, bu yılın şu ana kadarki tek opera “ilk gösterimi”(prömiyer)ni gerçekleştirdi.
 
Dinleyici/izleyici ölçeğinden:
 
İtalyan besteci Gioacchino Rossini (1792-1868)nin ölümsüz eseri Sevil Berberi’ni  Haldun Özörten sahneye koymuş. Antdob Orkestrası'nı Murat Cem Orhan yönetti, Başkemancı Barış Öğüt, KoroŞefi Mahir Seyrek’ti.
 
Dekorları Tayfun Çebi, Kostümler Nursun Ünlü hazırladı. Koreografiyi Melda Özkan, Işık tasarımını da Mustafa Eski yaptı.
 
 
 
Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Salonu’nda gerçekleşen ilk gösterimde; Onur Alpaslan, Figaro’yu çok iyi canlandırdı. Hem oyun gücüyle hem de sesiyle çok etkiliydi.  Rosina rolünde Sema Suna’yı uzun soluklu bir temsilde ilk kez izledim. Hem ses rengini hem teatral açıdan çok beğendim. Tenor Devrim Demirel de Kont Almaviva için iyi bir tenordu. Rosina’ya serenadı çok duygulu seslendirdi. Gülçin Gültekin de Berta rolüne çok oturmuş. Ses ve güçlü teatral yönüyle hafızalarımızda yer etti. Dr Bartolo’da Engin Suna, Don Basilio’yu Umut T.Akça, Fiorello ve Subay’ı oynayan  Baturalp Bilgili de ses ve oyun yetenekleriyle izleyenlerden tam not aldılar. Uşak rolünde Selahattin Denizsümüren operanın renkli karakterlerinden biri olmayı başardı. Sessiz ama, hem abartılı mimikleri hem de oyunculuk yönü dikkate değerdi. Noter Vural Vursavaş, bir göründü bir kayboldu. Bu da doğal olarak rejinin gereğinin yerine getirilmesiydi.
 
 
 
Dekor sade ve şıktı. Kostümleri çok beğendik(ailece). Koreografi ve ışık da çok başarılıydı. Ancak makyajları çok abartılı bulduk(ailece). Abartılı makyaj, sanırım sadece Rosina’ya yakışırdı. (Makyaj konusunun abartılı olduğu düşüncemi, farklı yıllarda sahnelenmiş 5-6 Sevil Berberi kaydı izleyerek teyid ettim.)
 
 
 
Program başlamadan önce, İdlib’de can veren şehit askerlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. İlginç bir rastlantı, ilk gösterimden birkaç gün önce de, 2008-2009 sezonunda Antdob’un ilk Sevil Berberi temsilinde rol alan, Mersin Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Kıvanç Uğraşbul’un vefat haberi  gelmişti.
 
 
 
Temsil sonrası görüştüğüm Antdob sanatçısı, Tenor Devrim Demirel duygularını şöyle dile getirdi: “Dünya komik opera türünün en güzel örneği, çok renkli, güçlü bir prömiyer oldu. Duygusal enerjimiz malum durumlar nedeniyle yoğundu. Sanat oksijen gibi nefes aldırdı hem bize hem de salonu dolduran sanatseverlere. Sanat, insanlık tarihi boyunca iyiye, doğruya, güzele ve sevgiye hizmet etmeye devam edecek. Varsın kötüler kötülük  peşinde koşsun, ölümü yüceltsin. Kazanan hep sanat, sanatçılar ve sanatseverler olacaktır insan evriminde.”
 
 
 
***
 
Operamızın program kitapçığı muhtemelen az basılıyor ya da alanlar birden çok alıyorlar. Çoğu zaman bulunmuyor. İçerik olarak da, konu izleyici için detaylandırılabilir ve yeterince basılır diye umud ediyorum.
 
 
 
***
 
Derin acıların yaşandığı şu günlerde, gerçekten de sanat sayesinde bir nebze moral tazeledi sanatseverler. Salonu dolduran sanatseverler  de, Sevil Berberi’ne emeği geçenleri ayakta alkışlayarak teşekkür ettiler.
 
 
 
Komik operada rol dağılımı da şöyleydi:
 
Figaro: Onur Alpaslan
 
Rosina: Sema Suna
 
Kont Almaviva: Devrim Demirel
 
Dr.Bartolo: Engin Suna
 
Don Basilio: Umut Tarık Akça
 
Berta: Gülçin Gültekin
 
Fiorello: Baturalp Bilgili
 
Subay: Baturalp Bilgili
 
Uşak: Selahattin Denizsümüren
 
Noter: Vural Vursavaş
 
 
 
Eserin konusu:  https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=532
 
İlk gösterim foto albüm: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10158033045713584&type=3
 
Sevil Berberi hakkında çok daha geniş bilgi için: https://www.andante.com.tr/tr/9265/Rossini-ye-Mesafeli-Duranlari-Bile-Hemen-icine-Aliveren-Bir-komik-Opera-Basyapiti
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..