Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '12

 
Kategori
Haber
 

Antalya'da dünyada bir ilke imza atıldı... Aynı anda hem yüz hem de çift kol ve tek bacak nakli

Antalya'da dünyada bir ilke imza atıldı... Aynı anda hem yüz hem de çift kol ve tek bacak nakli
 

Antalya'da dünyada bir ilke imza atıldı.

 
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, aynı anda hem yüz hem de çift kol ve bacak nakli yaparak dünya tıp tarihine geçti.
 
39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzünü alan 19 yaşındaki Uğur Acar gözünü açtığında ayna istemiş ve yeni yüzüne bakıp gülümsemiş. Yıllardır yüzünden dolayı üzülen bir insan muhakkak şimdi herkes gibi bir yüze sahip olmanın sevincini yaşıyordur ama psikolojik olarak buna alışmak da çok kolay olmasa gerek. O nedenle hasta ile çok yakından ilgilenmek lazım.
 
İki kol ve bir bacak nakli yapılan Atilla Kavdır'ın kollarında bir sorun yokmuş ama bacakta dolaşım sorunu çıktığı için geri alınmış. Hasta şimdi uyutuluyormuş.
 
Uşak'da beyin ölümü gerçekleştikten sonra kolları, bacağı ve yüzü iki hastaya nakledilen Ahmet Kaya'nın kızı da "hastaları ilk kendisinin ziyaret edeceğini, başka birinin vücudunda babamın ellerini öpeceğim, yüzünü göreceğim. Çok farklı bir duygu" demiş. Gerçekten de ölümü bir nebze de olsa unutturan güzel ve karmaşık bir durum sözkonusu.
 
Prof. Dr. Özkan asıl işin şimdiden sonra başladığını, ilk hedeflerinin ilk yüz nakli olan Uğur Acar'ın sağlıklı bir kişi olarak topluma kazandırıldığını görmek, ikincisinin de 9 Ağustos 2011'de rahim nakli yaptıkları Derya Sert'in doğum yapmasını sağlamak olduğunu söylemiş.
 
Gerçekten de ülkemiz için çığır açıcı bir gelişme. Dünyada zaten flaş haber olmuş. Her yerden tebrik haberleri geliyormuş.
 
Eğer bu ameliyatlar başarıya ulaşırsa, yani uzuv kaybı olan insanlar tekrar işlevsel uzuva kavuşurlarsa, dünya çapında sakat kalmış insanlara yeniden büyük umut kapıları açılabilir.
 
Bir de bu ameliyatlar kolaylaşır ve yaygınlaşırsa, yeni bir hayata başlamak isteyen kişiler de özgürlüğe kavuşabilir. Mesela kan davası olanlar, deşifre olanlar, terör örgütlerinden ayrılanlar gibi. Çünkü bu insanların eski yüzleri ile yeni başlangıç yapmaları da zorlaşıyor.
 
Tabii bu ameliyatın Antalya'da da gerçekleşmesi tesadüf olmasa gerek. Son yıllarda Antalya tıp alanında adından sıkça söz ettirmeye başlamıştı zaten. Yurt dışından bile Antalya'ya ameliyat ve tedavi olmaya hastalar geliyordu.
 
Antalya'yı, Akdeniz Üniversitesi'ni ve Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekbini kutlamak gerekiyor.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..