Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '11

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Antropoloji Dersinde hazırlanan Soy Ağacı Dönem Ödevi

Antropoloji Dersinde hazırlanan Soy Ağacı Dönem Ödevi
 

Burcu Göker ve Eric Jenkins Fransa Provance'de bir konser sonrası hocaları ile


Burcu Göker 2005 yılında Lawrence Üniversite'sinde üçüncü yılında Müzik Performans, Kompozisyon derslerinin yanısıra okulun mezuniyet için mecbur tuttuğu sosyal derslerden birini almak zorunda idi. Burcu sosyal derslerden Antropolojiyi  seçti. Lawrence Üniversite'de bütün bölümlerde okuyan öğrenciler mezuniyet için gerekli bazı dersleri almak zorunda idiler. Bu Amerika'daki Üniversite eğitiminde uygulanan bir yöntemdi. Her branş öğrencisi kendi branş dersleri dışında sosyal, fen konularında seçtikleri bir dersi bir dönem okumak ve sınavda geçer puan almak zorunda idi. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Üniversite'ye ilk başladıkları yıl da bütün öğrenciler Freshman Study denen ve farklı görüşleri algılamak amacı ile birçok düşünürün eserlerini inceleyen bir ders görmüşlerdi. Burcu o zaman bu derslerin neden okutulduğunu çok iyi anlamamış ve konuyu derinliğine düşünme fırsatı bulamadığı için olduğu gibi kabul etmişti. Daha sonra bu konuyu araştırdığında ve araştırma sonuçlarını birleştirdiğinde Üniversite eğitiminde neden farklı konularda eğitim görme zorunda bırakıldıklarını çok iyi anladı. Üniversite eğitiminde kendi branşı dışındaki konularda da eğitim gören kişiler sadece tek konu üzerinde odaklanmayıp bir olaya değişik açıdan bakabilen, çok yönlü kişiler oluyorlar. Bir sorunun tek cevabı olmadığını  birden fazla cevabı olduğunu öğrenen kişiler bunu bütün yaşamlarına yansıtıyorlar. Bir sorunun tek cevabı olduğunu kabul eden kişiler tek yönlü kişi olarak toplumda gelişmeyi engeller. Amerika'daki  Üniversite'lerde uygulanan çok yönlü eğitim araştırıcı kişilği teşvik eden, sorgulayan kişilerin yetişmesini sağlıyor. Kendi branşının  dışındaki konularda da eğitim alan kişiler diğer alanlardaki kişileri daha iyi anlamaya ve değerlendirmeye imkan bulurlar. Bu durum geçmişte de böyle olmuş. Rönesans döneminde  bizlerin resim yönü ile tanıdığımız  Leonardo De Vinci  aynı zamanda çok iyi matematikçi ve bilim adamı imiş, ve  böyle çok yönlü kişilere Rönesans Adamı  deniyormuş. Aynı şekilde bir çok ünlü besteci, heykeltraş, ressamın yaşamını incelersek başka branşlarda da çok gelişmiş olduklarını görürüz. Schumann bestecilğinin yanısıra kalemi çok güçlü bir yazar, Mendelssohn  çok iyi bir ressam vb.

İşte Üniversitede Ekonomi öğrencisinin Jeoloji, Müzik öğrencisinin Antrapoloji, Tıp öğrencisinin keman dersi almasının mantığı bu fikre dayanıyor.Tek sorunun tek cevabı olacak şekilde eğitim gören kişiler sanatta, bilimde gelişmeyi engelleyen bireyler olarak toplumun da gelişmesini engeller. Burcu Üniversite'de zorunlu olarak aldığı Antropoloji dersini çok seviyor ve bu konu onun çok ilgisini çekiyor. Ayrıca Antropoloji hocası Carla Daughtry ile hoca öğrenci ilişkisinin dışında çok iyi arkadaş oluyor. Hocası farklı bir etnik gruptan ve eşi İtalyan. Hocasının 8 aylık oğlunu yeğenine benzeten Burcu bunu hocasına söylediğinde büyük bir sevgi ile karşılaşıyor.

Burcu'nun bir dönem gördüğü Antropoloji dersi sonucunda hazırladığı Soy Ağacı dönem odevi çok büyük beğeni alıyor ve en yüksek puanı alıyor. Bu Soy Ağacı dönem ödevinin hazırlanışını hatırlıyorum. Burcu ülkemizde ne yazıkki Cumhuriyet dönemi öncesi nüfüs kayıtlarına ulaşılamadığı için bu ödevin hazırlanışında çok zorlanmıştı. Bizler de ona bazı  konularda yardımcı olmaya çalıştık. Cumhuriyet öncesi bilgileri  yaşlıların anlattıklarından, aklımızda kalanlarla, resimlerle, bazı  eski belgelerle  sağlamaya çalıştık. Büyük çaba sonunda hazırlanan ve 5 kuşak öteye uzanan bir Soy Ağacı  Ödevini şu anda ailemizin en değerli belgesi olarak  itina  ile saklıyoruz. Böyle bir belgeyi bize kazandırdığı için Burcu'ya ve Üniversite'sine minnettarız.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..