Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '11

 
Kategori
Haber
 

Aracılar, tefeciler vatandaşı soyuyor. EK-1 Rezaleti.

Aracılar, tefeciler vatandaşı soyuyor. EK-1 Rezaleti.
 

Ek-1...İşte soygun malzemesi ...


Bilgisayarların yaygınlaşmasıyla tarihe karışan daktilolar, 'devlet desteğiyle' ayakta duruyor.

Bu bir soygun...

Bu bir aldatmaca...l

Bu bir çağdışı uygulama...

Bu ,''Vatandaşı kazıklama operasyonudur.''

Devletin ,iktidarın,muhalefetin iki gözünü kapattığı ''bile bile lades soygunudur.''

Araç muayene istasyonlarına,şoförler odası EK-1 verme birimi,vergi -temiz kağıtı- alma ,sızdırmazlık raporu alma ,eksoz muayene raporu alma vb.birimlerini açtırmamanın nedeni de birilerinin haksız kazanç sağlamasına göz yummaktır.

Kısaca,göz göre göre, Makine Mühendisleri Odası(Sızdırmazlık raporuyla)...Şoförler Odası Ek-1 vb. belgelerle, sigorta şirketleri zorla aracılık yapıp fahiş fiyata belge doldurma ,eksoz muyene istasyonları vereceği raporlarla vatandaşa işkence yaparak düpedüz soyup soğana çevirmektedir.



Trafik şubeleri, alım, satım, muayene ve ruhsat yenileme için gereken EK-1 belgesinin yalnızca daktiloyla doldurulmasını şart koşuyor. Her yıl 1 milyonu aşkın sürücü, arzuhalcilere ya da trafik müşavirlerine her belge için 10-20 TL ödüyor.

Nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinden vergiye kadar hemen her alanda e-devlete geçildi. Pek çok işlem, devlet dairesine gidilmeden internetten halledilebiliyor.

Ancak teknolojinin sınırları zorladığı günümüzde öyle uygulamalar var ki vatandaşa adeta 'pes' dedirtiyor. Her uygulamayı bilgisayara aktaran devlet, araç ruhsat işlemlerinde sürücüleri daktiloya mecbur bırakıyor.

Trafik şubeleri, ruhsat yenileme, muayene ve alım-satım işlemlerinde istenen Ek-1 belgesinin daktiloda doldurulmasını şart koşuyor. Aksi halde kabul etmiyor. Bürokrasinin teknolojiye direnişinin maliyeti ise yüksek. Bir milyonu aşkın araç sahibi arzuhalcilere ya da trafik müşavirlerine belge başına en az 10–20 lira ödüyor.


Vatandaşın ruhsat ve trafik sigortasındaki bilgilerinin aynısını daktiloyla forma yazan arzuhalciler, her işlem için 15-20 TL para alıyor. Yılda 1 milyonu aşkın araç sahibinin EK-1 belgesi doldurduğu düşünüldüğünde ortaya 15-20 milyon liralık bir pazar çıkıyor.

Devlet, EK-1 belgelerinin dışında Milli Eğitim Bakanlığı personel kartı müracaat formlarının da daktiloyla doldurulmasını şart koşuyor. Öte yandan nikâh işlemleri, evlilik dosyası ve özel güvenlik soruşturma formlarının da yalnızca daktilo ya da pilot kalemle doldurulması isteniyor. Silah ruhsat istek formlarının ise sadece daktilo ya da bilgisayarla yazılması şart.
Devletin daktilo mecburiyeti, en çok trafik tescile işi düşen vatandaşı mağdur ediyor.

Yeni ruhsat alımı, devir, yıpranan ya da kaybolan belgelerin tekrar çıkarılması, hurdaya ayırma, trafikten çekme, LPG dönüşümü ve renk değişimi gibi çok sayıda işlem için gereken EK-1 belgesinin mutlaka daktiloyla doldurulması gerekiyor.

İl ve ilçe emniyet müdürlüklerinin internet sitelerinde, trafik işlemleri için gerekli belgelerin altında 'Belgeler daktiloyla doldurulacak' notu yer alıyor.
EK-1 belgesi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılıyor ve illerdeki bağlı odalara gönderiliyor. Bu belgeler sürücülere 1 TL'ye satılıyor. Ruhsat işlemlerini yaptırmak isteyenlerin belgeyi doldurmak için mecburi durağı trafik müşavirlikleri. Bu işyerleri belgeleri daktiloyla doldurarak karşılığında 10 ile 20 TL arasında ücretler alıyor.

EK-1 formu için bilgisayar yazılım programı da geliştirildiği belirtiliyor. Ancak işyerleri bu programları kullanmak yerine belgeleri daktiloyla doldurmayı tercih ediyor. TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre EK-1 formunun, 'üzerindeki bilgiler tam, okunaklı ve örneğine uygun' şekilde doldurulmasının yeterli olduğunu belirterek, "Bu husus, formu doldurma işinin daktilo ile olabileceği gibi elle de doldurulabileceği anlamına geliyor." yorumunu yapıyor.

Ancak uygulamada durum tam tersi. Bu belgelerin satışını yapan İstanbul'daki bir şoförler odasının yetkilisi, Emniyet'in elle doldurulan formları kesinlikle kabul etmediğini belirtiyor. Aynı yetkili EK-1 belgesini sürücülerden çok, toplu olarak trafik müşavirliklerinin aldığına dikkat çekiyor. Sürücülere 1 TL'ye satılan bu belgeler trafikçilere toptan 45 kuruşa satılıyor.

Sürücülerin rahatlıkla yapabileceği belge doldurma işleminin daktiloyla para ödenerek yaptırılması eleştirilere sebep oluyor.

..........

Bu rezalete son verecek olan iktidardır...hükümettir...

Tepkisiz olan vatandaş her türlü sömürüye açıktır.

Hakkını aramaktan aciz insanlar her türlü kötü yönetilmeye müstehaktır.

Demokrasi adı altında yönetilen bir ülkede sömürülmek nasıl olur ?..

İşte böyle olur.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..