Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '17

 
Kategori
Kültürler
 

Araplar Yemeği Neden Elle Yiyor?

Araplar Yemeği Neden Elle Yiyor?
 

Kesin bilgi yok ama öteden beri böyle biliniyor/sanılıyor, özellikle pilavı elle yedikleri söyleniyor. Yani düşünüyoruz pek bir neden bulamıyoruz.  Yemek kültürü, alışkanlıklar, biraz din töre…

Bilindiği gibi Resûlüllah (a.s.) Efendimiz zamanında kaşık, çatal, bıçak yoktu. Araplar yemeği genellikle elleriyle, yani parmaklarının marifetiyle yerlerdi. Resûlüllah. (a.s.) Efendimiz bu âdeti kaldırmadı, ancak bir takım kurallara bağladı. Buradaki kuraldan kastımız, yemek yeme hususunda konulan bir takım ölçü ve adaptır...
O bakımdan Resûlüllah (a.s.) Efendimiz cahiliye devri Arapları gibi yemeği avucunun içine alarak değil, üç parmağını kullanarak yerdi.

El temizse, yeme işleminden sonra da yıkanıyorsa, sorun yoktur.
Metal ve plastik gibi şeyler aracılığıyla tadılan gıdalarda, sonradan tespit edilen bir takım problemler olabiliyor. Alüminyum kaptan yemek yiyenlerde metal zehirlenmesi sonucu roma imparatorluğunun belirli bir kuşağının 50sinden önce ölmesi, Muhammed Ali'nin Parkinson falan bu tür şeylerle bağlantılı.

Lübnanlı bir arkadaşımın dediğine göre körfez Araplarında görülen, diğer Araplarda rastlanmayan uygulamaymış.

Elle deyince insanların aklına farklı yorumlar gelen olaydır. Elle yemek bir sanattır ve bütün el kullanılmaz pilav yerken, kullanılan sadece parmaklardır. İşaret, orta ve yüzük parmaklar ile istenilen miktar çatal kıvamında kenara çekilir ve kenardan alınarak yenir. Öyle eli avucu abartacak kadar pisletmez yiyen insan. He temiz iş midir? Hayır, ama yine de yemesi zevkli bir şekildir. Bir arkadaş vardı Arap o anlatmıştı, he bir de söylediğine göre o pilav yapı itibari ile biraz daha farklıymış, elle yemek için müsait öyle direk dağılan tarzda, neyse karnım açıktı bak şimdiden.(internet)

İnternette rastladığımız bazı bilgilerde elle sadece pilav yendiği diğer yemeklerde çatal bıçak kullanıldığı da söyleniyor. Ne olursa olsun görüleceği üzere Arap toplumunda böyle bir yemek yeme kültürü var.

Düşününce mantıklı gelmiyor. Gerek temizlik gerekse görüntü konusunda bilemiyoruz tabi. Özellikle merak ettiğimiz mesela çorba ya da sulu yemekleri ne yapıyorlar; kafalarına dikip mi içiyorlar?

Ülkelerin zevklerine saygı duymak zorundayız, bu anlamda bir sorun yok, biz neden böyle bir yeme alışkanlıkları var onu merak ettik ve üzerinde düşünmek istedik.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..