Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '07

 
Kategori
Haber
 

Arılar ölüyor. İnsanın 4 yıl mı ömrü kaldı?

Arılar ölüyor. İnsanın 4 yıl mı ömrü kaldı?
 

ABD'de baharın başında arıların ortadan kaybolması, arıcılıkla geçinenler ve çevreciler arasında endişe yarattı.

ABD Tarım Bakanlığı, New York'tan California'ya 27 eyalette yüzbinlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtirken, ülke çapındaki 2.5 milyon arı kovanından en az 600 bininin bu esrarengiz durumdan etkilendiği tahmin ediliyor.

ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa'da arıların esrarengiz biçimde kaybolduğu kaydediliyor.

Amerikan Kongresi de bu hafta arıcı ve bal üreticileri ile bilimadamları ve hükümet yetkililerini dinleyerek, bu soruna çare bulmaya çalışacak.

Arıcıların bir bölümü, çevrecilerin duyarlılığına katılarak, kurak ve ılık geçen kışın arıları etkilediğini ve bu gizemli duruma yol açtığını düşünürken, bir bölümü de "Gaucho" adlı böcek ilacını, arıların yön duygusunu etkilemesi dolayısıyla suçluyor.

Bir kısım arıcı da bu mesleğin zorluğundan söz ederek, acemi arıcıların hata yaptıklarını ve kovanlardaki arıları kaçırdıklarını düşünüyor.

Arıcılığın tarım sektörü için önemli bir geçim kaynağı olduğu ABD'de sadece California eyaletine yılda 2.5 milyar dolar kazandırıyor.

ABD'de arıların yok olmasına neden olan bu gizemli durumun, bal fiyatlarını ve bal üretim maliyetini giderlerini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Alman bilimadamı Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" demişti.

Bu akşam ATV nin haberinde ise Ardahan'da arıların % 60 ının telef olduğu haberi vardı.

http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/haber_detay.asp?PID=15&haberID=325426

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..