Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '15

 
Kategori
Gelenekler
 

Artık bugün dahi sevdiği kızı alamayıp kaçıran var mıdır?

Artık bugün dahi sevdiği kızı alamayıp kaçıran var mıdır?
 

Bir zamanlar kız kaçırma diye bir şey vardı. Sevdiğiniz kızı ailesi vermezse kaçırıyordunuz. Doğrusu bilmiyorum, bu sadece bizde mi vardı yoksa başka ülkelerde de böyle miydi? Ama sanki sadece bizde vardı gibi anımsıyorum.

Özünde cehalet ucubesi olan bu toplumsal davranış popüler bir davranıştı aynı zamanda. Kız kaçırmalar filmlere konu oluyor dilden dile anlatılıyordu.  “Ben karımı kaçırdım, biz kaçarak evlendik, annem babam beni vermedi ben de sevdiğime kaçtım, vermezlerse kaçırırım”

Ama aynı zamanda kız kaçırmalar kavga nedeniydi. Bu yüzden aileler arasına kan davaları giriyor, ölümler oluyordu.  Hele de başka bir kökten, aşiretten, dinden, mezhepten ise daha büyük olaylar meydana geliyordu. Eskiden bir Alevi Sünni’ye kesinlikle kız vermiyordu. Keza Sünni de Alevi’ye. Bu durumda kaçırmaktan da korkuluyordu. Birbirlerine kavuşamayan gençlerin canına kıydığı oluyordu.

Kız kaçırma popülerdi, birbirine kaçan sevgililere halk Ferhat ile Şirin gibi bakıyor onların kavuşmaları için dua ediyordu. Kaçmak zordu, ayıptı, aileye karşı gelmekti, namusuna leke sürmekti ama çok da kız kaçırma oluyordu.

Kız kaçırma yiğitlik sayıldığı için normalde isteyip alacağı kızı bile kaçıranlar vardı. Dahası başlık parası gençlerin belini büküyordu. Bazı yerlerde başlık parası için servet isteniyordu. Bu yüzden gençler evlenemiyordu. Başlık parası ülkenin önemli sorunlarından biriydi. İşte başlık parası ve düğün masraflarından yırtmak için de kız kaçırılıyordu.

Kızı kaçırdığınız zaman aranızda bir şey geçmemiş olsa bile bir anlamda iş bitiyordu. Elalemin diline düşmemek için aile kuzu kuzu razı oluyordu. Çünkü kızın namusu elden gitmiş olarak kabul ediliyordu. Kaçıp geri gelen kızı ailesi kabul etmiyordu. Ayrıca zaten artık bu kızın evlenmesi de zordu. Bu nedenle kız tarafı evliliğe razı oluyordu, hem de hiçbir şart koşmadan.

O günler geride kaldı gibi. Artık kız kimi isterse ailesi ona razı olmak durumunda. Yani yine de ufak tefek baskılar var. Özellikle ayrı mezheplerden olursa. Aile oğlanı/kızı beğenmezse. Demek ki bu konu bir geri görüşlülük yüzündenmiş. İnsanların bilgisi kültürü artınca sorun kendiliğinden ortadan kalktı.

Yani iyi oldu, çok gereksiz bir şeydi çünkü. Bugün de düğün masrafları gençlerin belini büküyor. Bu nedenle evlenemeyenler var. Şunun olacak, bunun olacak; kurulmuş ev istiyorlar. Düğünler de çekilmez oldu. Gençler çok sıkılıyor. Hani kaçırsam da şu belalardan kurtulsam mı acaba diye düşünenler vardır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..