Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Asgari ücret

Gazetelerde bir haber:
Özerk Kurumların yöneticilerinin maaşları, devleti yönetenleri geçti diye!..
Gazetelerden ve kendi yaptığım araştırmalar neticesinde; aşağıya bir liste çıkartıyorum.
Özerk Kurum Başkanlarının aldıkları maaşlar: (Yolluk ve diğer ödenekler dahil değildir)
Merkez Bankası Başkanı; Aylık 31.831 YTL
Türk Patent Enstitüsü Başkanı; Aylık 21.534 YTL
T.C.Ziraat Bankası Genel Müdürü; Aylık 20.852 YTL
Halk Bankası Genel Müdürü; Aylık 11.714 YTL
Türk Standartlar Enstitüsü Bakanı; Aylık 10266 YTL
Tedaş Başkanı; Aylık 9.200 YTL
Türk Telekominikasyon Kurulu Başkanı; Aylık 8.749 YTL
Vakıf Bank Genel Müdürü; Aylık 6.790 YTL
Rekabet Kurulu Başkanı; Aylık 6.546 YTL
BDDK Başkanı; Aylık 5.936 YTL
KOSGEB Başkanı; Aylık 5849 YTL
RTÜK Başkanı; Aylık 5739 YTL

Cumhurbaşkanı 15.000YTL civarı, Başsakan 8.500 YTL civarı, bir Hakim 4.000YTL civarı, Bir Vali 3.000YTL civarı, bir Emniyet Müdürü 2.500YTL civarı, bir doktor 2.000YTL civarında maaş alırkeen, Askari ücretle çalışanların durumunu aynen aşağıya çıkartıyorum.

Asgari ücretlinin eline geçen, kesilen ve iş verene maliyeti:

Asgari ücret 2008 yılının ilk altı ayı için bürüt 608 YTL, ikinci altı ay için 638 YTL,

Evli olanlar için: İlk altı ay 491 YTL, ikinci altı ay için 515 YTL
Evli 1 çocuklu : " 497 " " 522 "
Evli 2 çocuklu : " 504 " " 530 "
Evli 3 çocuklu : " 509 " " 534 "
Evli 3 çocuklu : " 513 " " 539 "

Asgari ücretten yapılan kesintilerin toplamı 165.85 YTL
Asgari ücretlinin işverene maaliyeti 710.78 YTL

Veriler bunlar. Ülkeyi yönetenler ile ülkeye üretim yaparak katkıda bulunanların arasındaki gelir dağılımına bakarmısınız(!)

Özerk Kurumların başına geçenlerin, neden iktidarı can siperhane savunduklarını, şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Bir Merkez Bankası Başkanı, bir Cumhurbaşkanının aldığı maaştan iki kat fazla maaş alıyorsa! bu işte bir gariplik yok mu?

Merkez Bankası Başkanını eğiten, koskoca Üniversite Ekonomi profösörlerinin aldığı maaşlar ne kadar acaba? Merkez Bankası Başkanının ne gibi özellikleri varda! bu göreve atandı. Ayrıca Ekonomide gösterdiği başarılar(!) tamamen ortada değil mi? En basit örneği, enflasyon rakamlarının, ön görülenden iki kat daha yüksek olması değil mi? Bağımsız kurum olarak, bağımsız bir karar alabiliyorlar mı? Bir bakan çıkıp, Merkez Bankasının merkezini, İstanbul iline taşıyacağız, diyebiliyor. Merkez Bankası Başkanından çıt yok. Çık kardeşim, biz özerk bir kurumuz, herkes kendi görevini yapsın! diyemiyor.

RTÜK Başkanının aldığı maaş da ortada. Bu güne kadar hangi Tv kanallarını, ne için uyardıkları ve daha önceleri kapatma, şimdi de para cezası ile zorunlu yayın uygulattıkları kanallar belli. Kanunda yazılı olanları uygulasalar, her Cuma ve Pazar günleri Arapça derslerinin verildiği kanallar açık kalabilirmiydi? Ha izleme kardeşim diyebilirsiniz!.. Zaten izlemiyorum. Bir kurumun görevini, nasıl taraf olarak yaptığını belirtmek için anlatıyorum.

Vakıflar Bankası ve Halk Bankası Genel Müdürlerinin maaşlarını az bulduğumu itiraf(!) etmeliyim. Adamlar; bankanın içinde ne var ne yoksa, Başbakanın emriyle, yandaş medya yaratmak için Çalık Grubuna hortumladılar. Ödülü bu olmamalıydı(!)..

BDDK başkanının maaşını da az buldum. Gerçi el koydukları kuruluşlra ait araba, yat, helikopter, uçak gibi gereçleri istedikleri gibi kullanıyorlar! ama yinede maaşının, yapılan hizmet ile kıyaslanmasında, güdük kaldığı bir gerçek(!)

Bu gelir dağlımındaki bozulmaya daha fazla girmeye gerek duymuyorum. O konu herkesce maalum, Milli Gelirdeki dağılımın, nasıl; kimin lehine olduğunu anlatmaya gerek yok her halde!

Bu tablo içinde sadece asgari ücretle çalışanlar var. Ya Devlet Memurları, Sosyal Güvenlik Kurumun'dan maaş alan emekliler. Onların durumu daha da kötü.

Daha fazla karamsarlığa gerek yok(!) Yola(pardon sürünerek yaşamaya) devam...

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..