Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Asgari ücrette son nokta yarım simit

Asgari ücrette son nokta yarım simit
 

ASGARİ ÜCRETTE SON NOKTA YARIM SİMİT.


2010 Yılı için geçerli olacak asgari ücret tespit komisyonu çalışmaları her yıl olduğu gibi “dağ fare doğurdu” dedirtecek şekilde bitti.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) rakamlarını işine geldiğinde önümüze koyanlar bu kez onun rakamlarına bile itibar etmedi. TÜİK asgari ücretin en az 860 TL olmasını öngörüyordu.

2010 Asgari ücreti İlk altı ay için Brüt 729 TL, Net 577 TL , 2. altı ay için de 760 Brüt, 590 TL Net olarak belirlendi.

Milyonları ilgilendiren bu artış, basit bir hesapla günlük 50 krş aylık 15 TL gibi bir zam oldu. Bir simidin 75 kuruş olduğu düşünülürse zammın ne anlama geldiği açıkça görülür.

İşveren tarafından bakıldığında da 1. altı ay için bir işçinin işverene maliyeti 885 TL 2. altı ay için de 924 TL dir. İşveren gözünden bakıldığında ödenecek rakamlar devasa boyutlara gelmektedir. Olaya bir başka yönden bakıldığında da vergi ve sigorta giderlerindeki artışlar nedeni il de işverenler Kaçak işçi çalıştırmaya yönelmektedir. Kimseyi töhmet altında bırakmak doğru değil elbette ama KAÇAK İŞÇİ KAYIT DIŞI ÇALIŞAMA gerçeği yetkili ağızlardan da söylenmektedir ki ucu kirli bir sopa gibi bu konu.

Hükümetlerin yumuşak karnı her zaman işçi – işveren dengesi olmuştur.

Ne kadar az asgari ücret o kadar çok asgari ücretli çalışana iş gibi bir denge oluşmuştur. Bu hassas nokta oy hesapları da işin içine girince içinden çıkılması zor hale geliyor. İşçisini emekçisini satan sendikaları çok gördük zamanında bu ülkede umarız şimdi yoktur! İşin bir başka yanı da İşçinin maaşı belirlenirken işçi temsilcileri o masada yoktu! .Yapılan zamma işveren temsilcileri bile şaşmış fazla bulmuştur. Hükümet tek başına dilediği kararı almıştır.

YARIM SİMİT AL (MA) GÖNÜL ALMA…

 
Toplam blog
: 39
: 670
Kayıt tarihi
: 30.11.09
 
 

1950 doğumlu. 4 yıl Kimya Mühendisliği eğitimi almış, 1969’dan beri İstanbul'da yaşayan, çağdaş kasa..