Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Aşı yapılacaaaaak, yap!

Aşı yapılacaaaaak, yap!
 

Sayın sağlık bakanı öyle bir cümle kurdu ki, canı epey sıkılacak gibi görünüyor.

Sınırsız sorumsuz demokrasi havarileri ve onların malum gazeteleri bakana savaş açmasalar iyi. Patlayan bir bomba ile ölen çocuğumuzun ardından (gerçeği bilmemelerine rağmen) askere nasılda yüklendilerdi. Bu konu ise ortada. Bakalım ne olacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bir çocuk domuz gribinden ölse, annesi de bana gelip, ’çocuğuma falancanın sözüyle aşı yaptırmadım’ dese, o kişi hakkında suç duyurusunda bulunurum” dedi

Memlekette demokrasi var. Kimse fikrini söyleyemez. Hele hele sağlık gibi bir konuda tereddütlerini başkaları ile paylaşamaz. Sanırım jurnalcııar gerekli mesajı aldılar.

“Bakan Akdağ, 25 milyon doz Glaxo Smith Klein’dan, 15 milyon doz Novartis’ten, 3 milyon doz da hamileler için kullanılmak üzere ‘adjuvansız aşı’ üreten Pasteur’den alınmak üzere toplam 43 milyon doz aşı geleceğini söyledi. Aşılar için 500 milyon lira harcanacak, doz aşının birim fiyatı ise 5.2 euro. Bu firmaların aşı verdikleri ülkelerle ‘sorumluluk size ait’ protokolü imzaladığını açıkladıklarını hatırlattığımız Akdağ’ın yanıtı şöyle oldu: “Büyük ölçekte aşı aldığımız iki firmanın ruhsatlandırma işlemi tamamlandı. 3 milyon doz aşı alacağımız üçüncü firmanın ise kısa sürede ruhsatlandırması tamamlanacak. Diyor.

Daha evvel geçerli aşı üretme ruhsatı olmayan firmalar aşı üretmiş, biz onlardan aşı satın almışız, şimdi ise onların ruhsatlanma işlemi tamamlanıyormuş. Ve kimse bu aşıya tereddütlerini bildiremiyecekmiş. Düşünce, zihniyet ne kadar ortada değilmi?

“Sorumluluk size ait” protokolu konusu ise resmen kara mizah. Söz konusu olan 43, 000, 000 doz aşı. Eğer ciddi bir yan etki ortaya çıkarda toplum sağlığı riske girerse “sorumlu biz değiliz” deyip kenara mı çekileceksiniz. O firmalar böyle bir olasılıkta giden sağlığımızı geri getirecekmi?

Dışarıdan gelen onca ilaca karşı çıkmayan insanlar neden bu aşı hakkında bu kadar karamsar?

Herhangi bir ilaç yapıldığında yıllarca önce hayvanlardan başlamak kaydı ile gönüllü insan deneklerde doktor kontrolünde deneniyor. Sonra prospektüsü tamamlanıyor. Bu aşıyı yapan firmaların bırakın bırakın yeterli süre denemesini ellerinde geçerli aşı üretme ruhsatı bile yok.

Manisada kuş gribi dönemiinde açılmış olan aşı labaratuvarını iktidara gelir gelmez neden kapatıp büro yaptınızı, böylesi durumlarda dışarı bu kadar para ödememize neden olduğunuzu sormuyoruz bile. O konuların sebeplerini insanımızın çoğu anladı.

Konu sağlık. Özellikle çocuklarımızın sağlığı. Ve biz tereddütlerimizi başkaları ile paylaşırsak hakkımızda suç duyurusunda bulunulacak. Hemde ortada tereddüde sebep olacak bunca iç ve dış neden varken.

Deneyiniz bakalım. Bu ülke insanı nasılsa kobay…

Cumartesi, 24/10/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..