Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '08

 
Kategori
Dünya
 

Asıl kriz geliyor

Asıl kriz geliyor
 

Bundan 4 ay önceydi.. Bloğumun başlığı da “Kriz Geliyor”du.

Geldi mi kriz? Çoğu kişi evet geldi diye cevap verecektir.

Şimdi ben tekrar bildiriyorum ”Krizin Büyüğü Ocak Şubat aylarında” birlikte göreceğiz ve üzüleceğiz.

Neden Ocak, Şubat?

Şu an ayaşanan kriz tamamen finansal kriz. Ve bu Finansal kriz reel sektörü şu an durdurdu. Büyük Fabrikalar (Tofaş/Renault/Bosch vb) işçi çıkartıyor. Neden Çünkü Üretim adetleri %40 geriledi? Neden? Çünkü siparişleri iptal oldu? Ana sanayiler işçi çıkartır da yan sanayi dururmu? Tabii ki hayır onlarda ücretsiz izinler veya tazminat karşılığı çıkışlara hız verdi hemen.

Hatırlıyor musunuz dünyadaki sac fiyatlarının artışından söz etmiştim 4 ay önceki bloğumda. O sac fiyatları şimdi ton başına 200-250 USD geriledi. Neden çünkü alıcı yok. Ve inanın dünyada ne zaman sac fiyatları artsa ardından kriz geliyor... Bunun nedeni çok basit. Sac üreticileri fiyat artışlarını yapmaya başlamadan ellerindeki tüm parayı USD ye çeviriyor (düşük kurdan veya pariteden) Sonra sac zamlarını başlatıyorlar. Bu zamlar neticesinde ana girdi fiyatı arttığından üretim maliyetleri artıyor. Bu da satış fiyatlarına yansıdığından ekonomik durgunluk başlıyor. Ve ardından da kriz başlıyor, krizin başlamasıyla USD değer kazanmaya başlıyor.

Kurnaz sac üreticilerinin elinde ne var? Tabii ki USD. Krizde şirket hisseleri değer yitiriyor. Herkez elindeki hisseleri satmaya başlıyor. Hemde zararına. Peki bu satılan hisseleri kim alıyor. Tabii ki Sac patronlarının kendisi.. Ellerindeki şiket hisseleri %55 civarındayken tekrar %80 inine sahip oluyorlar.

1-Kriz öncesi paralarını USD ye çevirerek voleyi vuruyorlar
2-Krizde kendi hisselerini düşük değere toplayarak voleyi vuruyorlar
3-Kriz sonrası Borsalar yükselişe geçince ellerindeki hisseleri yavaş yavaş satarak (yüksek değerden) voleyi vuruyorlar.

İşte Kriz gerçeği bu. Asıl kriz işsizlik durgunluk.Ve şimdi yaşananların yansıması Ocak veya Şubat ayında olacak.

Sorusu olan olursa cevaplamaya hazırım.

Allah Hepimize sabır ve iş rastlığı versin. Allah çalışanı üreteni sever. Hamd olsun diyerek oturduğu yerden ahkam kesenleri değil. Allah Bizi Ahkam kesenlerden korusun...

Kalın sağlıcakla.

Saygılar.

 
Toplam blog
: 5
: 1066
Kayıt tarihi
: 02.08.07
 
 

36 yaşındayım. Bursa'da yaşamaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Otomotiv sektöründe dış ticaret ..