- Kategori
- Genel Sağlık
Aşılama ve uygulama şekilleri

Aşılama ve uygulama şekilleri
Aşılama nedir?
Normal şartlar altında bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurabileceği alternatif üreme teknikleri bulunmaktadır. Alternatif üreme yöntemlerinin ilk aşamasını aşılama yöntemi oluşturmaktadır. Aşılama metodunun tıp literatüründe bilinen ismi ise artifisiyel inseminasyon’dur. Bir yıl kadar zaman zarfında hiçbir biçimde korunmadan cinsel münasebette bulunmasına rağmen hala hamilelik durumu meydana gelmiyorsa çiftlerde kısırlık rahatsızlığı bulunabilmektedir. Kısırlık sorununun anlaşılabilmesi için bazı adımlar izlenilir. İlk aşamada ise baba adayından sperm alınır ve analiz edilir. Anne adayından ise hormon tetkiki ve aynı zamanda da rahim filmi istenilir.
Aşılamanın yöntemleri var mıdır?
Aşılamanın da diğer tüm uygulamalar gibi kendine has yöntemleri bulunmaktadır. Aşılamanın iki adet uygulama yöntemi vardır. İntraservikal (ICI) ve yanı sıra intrauterin(IUI) adı ile anılan uygulama metodu bulunmaktadır. İkisi arasındaki en belirgin fark ise spermler üzerinde yıkama adı verilen işlemdir. İntraservikal inseminasyon adı ile bilinen yöntem de erkekten alınan sperm hiçbir işlem görmeden enjektör yardımı ile ya da özel üretim kanüller sayesinde anne adayının rahim ağzı kısmına ya da vajinal bölgesine uygulanır. İntrauterin inseminasyon adı ile bilinen yöntemde ise.
Erkekten alınan sperm yıkanarak etki oranı artırılır. Ardından enjektör yardımı ile ya da özel üretim kanüllerle anneye yerleştirilir. Her iki uygulama da anne adaylarının gözünü korkutmamalıdır çünkü aşılama işlemleri ağrı veya sızıya sebebiyet vermemektedir anne adayı için.
Aşılama yöntemi ne tür durumlar için uygulanır?
Bebek sahibi olmak istenilen günü izleyen bir yıl kadar çiftler korunmasız bir biçimde cinsel münasebete girmiş ancak buna rağmen hala pozitif bir sonuç elde edilemiyorsa çift bu durumun sebebini araştırmalıdır. Kısırlık tanısı konmuş ise aşılama uygulaması uygulanabilir. Genel anlamda 30 yaş altı gruplarda meydana gelen bu tarzda sorunlar eğer erken teşhis edilirse kolay bir biçimde tedavi edilebilir. Aşılama yöntemi teşhis sonrası uygulanarak gebelik sağlanabilir.
Prof. Dr. Bulent Tıraş