Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '20

 
Kategori
Deneme
 

AŞK...

 Üç harften oluşan giz ve gizem dolu duygunun ismi “Aşk”! Yaşayana, yaşatana göre bin bir renge ve değişime uğrayabilen, duygu. Vücudun, kimyası ve fiziksel yolculuk serüveni, Aşk!

 

Tanımı var mıdır Aşk’ın? Tanımı çok zor duygu, Aşk! Kendimce, böylesi tanım da bulunmuş olsam da, eksik tanımdır mutlaka… Rakamsal değeri var mıdır sorusuna, yazılmış, şiirlerden ve romanlardan, alıntı : “Aşk İki Kişiliktir”! Tek başına yaşanan, ölümdür! Usta şair Ataol Behramoğlu, “Aşk İki Kişiliktir” şiirinin, son dörtlük de, aşk’a şu sözleriyle seslenir. “Severken hiç bir böcek / Hiç bir kuş yalnız değildir / Ölümdür yaşanan tek başına / Aşk, iki kişiliktir.” Aşk, doğadaki duygusal serüvenine iki kişi başlıyor ama tek başına sonlandırıyor, duygusal yolculuğunu.  

 

Nobel ödüllü usta yazarımız Orhan Pamuk’un İstanbul, Çukurcuma’daki, “Masumiyet Müzesi”nde, “Aşk Acısının Anatomik Yerleşimi”nin, resmini görmüştüm. İnsanın vücudun da, aşk acısının yaptıklarını, madde madde yazılmış haliyle, 11 maddesini okumuştum. Aşk’ın giz ve gizemi, insan vücudunun, kimyasını ve fiziksel değişiminde ne denli etkili olduğunu anlatıyordu.

 

Fransız şair Louis Aragon, “Mutlu Aşk Yoktur” şiirinde, doğanın giz’li ve büyülü yolun, yolcusu aşk’a şöyle sesini duyuruyor “……………..Bir tek aşk yoktur acıya garketmesin /  Bir tek aşk yoktur kalpte açmasın yara / Bir tek aşk yoktur iz bırakmasın insanda / Ve senden daha fazla değil vatan aşkı da / Bir tek aşk yok yaşayan gözyaşı dökmeksizin / Mutlu aşk yoktur ama / Böyledir ikimizin aşkı da”  Her şeye rağmen aşk duygusunu yaşayanlar, aşk sarhoşu olunca, çekilen acı ve mutsuzluk yerini, gizemli aşkın büyüsü içinde, vazgeçilenilemeyen umut olur!

 

Dünyada hangi düşünce ve varsıllık da, olursa olunsun, tek güç, Aşk! Din, Dil, Irk, Etnik kimlik aramayan, önünde, hiç bir engel tanımayan duygu… Mevsimler ve iklimler “Aşk” duygusu içinde, sıradan değil de, sıra dışı bir yaşam müjdecisi… Gözde oluşan, buğunun, kirpikten damlayan yaşın mendili…  İçten, içe yanıp, kor ateşin, her an patlamaya hazır bir volkanın yarattığı depremin ismidir, AŞK!

 

 

Not :  Dünyada ve ülkemizde depremler de umutlarını kaybeden canlara ithaf olunur…

 https://www.youtube.com/watch?v=WC4PXjRnKAE

Sedat Çalışkan

 
Toplam blog
: 27
: 180
Kayıt tarihi
: 13.03.09
 
 

Zaman Tüneli : 1961 doğumlu, Emekli. Hayattan değil mesleğinden. Yaşama tutunmak için, yosun tutm..