Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '20

 
Kategori
Sinema
 

"O GERİ DÖNDÜ"

19. Yüzyılın başlarında, dünyamızın kaderini kanla ve acıyla değiştiren ırkçı Alman siyasetçi Adolf Hitler, bugüne geri gelirse, ne olur? Ne olacağını anlatan film, 2015 yılı yapımı, orijinal ismi “ Er İst Wieder Da”- O Geri Döndü- Almanya’da tarih ve siyaset eğitimi almış, yazar Timur Vermes’in “ Er İst Wieder Da”- O Geri Döndü- romanından,  beyaz perdeye yansıtan, yönetmen David Wnendt. Hitler’i canlandıran oyuncu Oliver Masucci.  Film, fantastik kurgulu komedi diye nitelendirilmiş, film, politik ve kara mizah geldi bana, seyrettiğim de.

 

Adolf Hitler, 2014 yılında, Almanya’nın bir parkına düşer, gökyüzünden ve park da o anda çekim yapan, özel televizyon kanalın, kamerasına yansır, görüntüsü. Televizyon muhabiri, Sawatzki (Fabian Busch), çalıştığı televizyon kanalı, yönetim yardımcısı tarafından işine son verilir. Üzgün bir şekilde evinde, park da yaptığı görüntüleri gözden geçirir ve Hitler’i görür, arar, gazete satışı yapan büfede bulur. Sawatzki, işine tekrar dönebilme umuduyla, Hitler’i, yanına alır, ülkenin, köylerini ve bazı kentlerini dolaştırır ve insanlarla konuşturur. Hitler’in konuştuğu insanlar, göçmenlere- yabancılara- karşı olduklarını anlatırlar. Bugünün, alman siyasetçilerini eleştirel söylemleriyle, gelişen teknolojiye rağmen, gördüğü insan manzaraları karşısında da şaşırır, Irkçılık kaldığı yerden, artarak devam edişine de sevinir, Hitler.  Aslında, değişen hiçbir şey yok, bugünün Alman insanın da tıpkı Hitler gibi, ırkçı, oluşunu gözlemler ve anlar.  Nedeni, siyasetçilerin, ülke insanın ekonomik ve sosyal yaşamlarına katkı sağlayacak, ortak yaşam politikalardan uzak söylem ve eylem içinde bulunmalarıyla birlikte, rantta ve çıkara, kendi iktidarlarına dört elle sarılmalarıydı.

 

 Bugünün Alman toplumunu görünce, 1930 yıllarına atıfta bulunarak, Hitler : “Ne demişsem onu yaptım. Ülkem için yapacaklarımı açık açık söyledim ve alman insanı kabul etti. Benim, bir suçum yok tüm bu olanlardan, söylemediğim hiçbir şeyi yapmadım “ Alman siyasetçilerini eleştirirken, en beğendiği parti “ Yeşiller Partisi” söylemiyle de, ilginçti. Yalnız, bu söylemine, Hitler şu cümlesiyle noktalıyordu ; “ Yeşiller, Doğaya sahip çıkıyorlar. “ Doğaya sahip çıkmak, vatan toprağına sahip çıkmaktır” söylemiyle, günümüzün Alman siyasetçileri, toplumu benden de kötü ve berbat halde bırakmışlar mesajıydı.

Gerçek mi, yoksa bir oyuncu mu olduğu sorgulamasından uzak şekilde Hitler, alman medyası için, yeni umut ve kazanılacak çokça euro demekti. Hiç, kimse Hitlerin, ülke geneline tekrar aşıladığı, ırkçı düşüncesini sorgulamıyordu. Alman insanı eğleniyordu, gülüyordu, televizyon programlarında, Hitlerin ırkçı söylemine. Daha sonrasını, geleceği ve oluşacakları sorgulayan yoktu. Sorgulayanlar da, azınlıkta kalıyordu. Milyonlarca insanın katledilmesi emrini veren, dünyamızı Faşizm’in tohumlarını eken, Adolf Hitler değilmiş gibi.

Televizyon muhabiri Sawatzki, Hitler’in, rol yapmadığını, gerçek olduğunu anladığında, Almanları uyarır, deli damgasını da yer Sawatzki ve akıl hastanesine kapatılır.

“O Geri Döndü” filmi, yaşadığımız dünya ekseninde, Faşizm’in her geçen gün yüksekliğini, ırkçı Adolf Hitler’in her zaman var olduğunu, varlığını şu veya bu biçimde sürdürdüğüne vurguydu.

Günümüz de, Hitler’in ölmediğini ve ölümsüz oluşunu, dünyamızdaki savaşlardan ve iktidarları ellerine geçirmiş, siyasetçilerin, ülkelerindeki söylemleri ve eylemleri göstermektedir. Ne yazık ki!

İyi seyirler.

 

Sedat Çalışkan

 
Toplam blog
: 27
: 180
Kayıt tarihi
: 13.03.09
 
 

Zaman Tüneli : 1961 doğumlu, Emekli. Hayattan değil mesleğinden. Yaşama tutunmak için, yosun tutm..