Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '09

 
Kategori
Siyaset
 

Askere sivil yargı

Askere sivil yargı
 

word press com


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askere sivil yargı yolunu açan yasayı onayladı. Bu konuda bazı parti temsilcileri görüşlerini açıkladılar;

CHP Genel Başkan yardımcısı Onur Öymen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kısmi olarak onayladığı askere yargı yolunu açan yasayı, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı. Öymen, "Gece yarısı darbesiyle TBMM'den geçen yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül taraflı davranmıştır. Son gelişme kaygı verici olmuştur." dedi.

MHP grup Başkanvekili Şandır, “Keşke Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'e geri gönderseydi. Düzenlemenin, ilgisi olmayan bir kanunda, milletvekillerinin önergeleriyle, devlet kurumlarının görüşleri alınmadan yapılmış olması aslında Türkiye'ye yakışmamıştır.” dedi. (Hürriyet.com)

Türkiye Barolar Birliği eski başkanı Turgut Kazan da, sivil mahkemelerin, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi tam bağımsız yapılması yönünde düzenlemeler yapılmadan yeni getirilen yasanın tarafsız işleyeceğine dair kuşkuların ve tereddütlerin olacağı anlamına gelen bir açıklama yaptı.

Bu durum bana, Angel Rabasa, Cheryl Benard, Peter Chalk’ın önceden yazdığı the Muslim World after 9/11 kitabındaki Türkiye ile ilgili bölümü hatırlattı;

Orada vurgulanan, AKP iktidarı ile beraber Cumhuriyetin kuruluşundan beri Türkiye’nin yönetim kadrosundaki elitlerin değiştirilmesi ile ilgili. Bunların içinde ordu mensupları da bulunuyor. AKP’nin kendi içindeki kökten dincilerle, dışarıdaki laikler arasındaki farkı dengelemeye çalıştığı belirtiliyor.

11, Eylül saldırısı ile birlikte ABD’nin teröre ve PKK’ya bakış açısının değiştiği bilgisinin yer aldığı yazıda, Orta Doğu ve İslam ülkeleri analiz ediliyor. Türkiye’nin Laikliği ve İslam’ı, bünyesinde barındırması diğer İslam ülkelerine örnek gösteriliyor.

Ilımlı İslam’ın aldığı yolun farkında olan Türk Ordusu’nun siyasete müdahalesini minimal düzeyde, yorumunu getiren yazı, her şeye rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik ısrarının sürdüğünü ve bunun için yasal düzenlemelerin yapıldığını belirterek geniş bir şekilde devam ediyor.

Cumhurbaşkanı’nın onayladığı, askere sivil yargı yolunu açan yasa, bir süre tartışılacağa benziyor.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..