​ Aşkın gözyaşları / Kitap / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '10

 
Kategori
Kitap
 

Aşkın gözyaşları

Aşkın gözyaşları
 

Alim Mevlana'yı gönüller sultanı Mevlana yapan, bu uğurda başını ortaya koyan bir veli Şems-i Tebrizi. 

Şems hakkında bilgi edinilecek fazla bir kaynak yok. Sadece O'nun sohbetlerinde bulunmuş olan kişilerin yazdıklarından derlenen Makalat isimli eser mevcut. Şems de böyle olmasını isterdi zaten O'nun tek derdi; Mevlana'yı ariflikten aşıklık mertebesine ulaştırmaktı. O görevini yaptıktan sonra da sırra kadem basarak ortadan kaybolmuş. 

Şems hakkında bulabildiğim bütün kitapları okudum sayılır. Bunlar içinde en kapsamlı araştırılarak yazılmış olan Melahat Ürkmez'in yazmış olduğu Şems-i Tebrizi isimli kitap. Melahat Ürkmez, kitabı oldukça titiz bir şekilde araştırarak yazmış, bütün kaynaklardan bulduğu bilgilere kitabında yer vermiş. Bu nedenle kitap, net bir bilgi vermekten ziyade Şems hakkındaki bütün yazılanları birarada bulmak açısından iyi bir kaynak olmuş. Okunması zor, aynı zamanda insanın kafasını daha fazla karıştıracak şekilde yazılmış. 

Aşkın Gözyaşları tesadüfen rastlamış olduğum ve okusam mı, okumasam mı, yine saçma sapan, ticari amaçla yazılmış bir kitap mıdır? diye düşünerek almış olduğum bir kitap. İsmini daha önce hiç duymadığım, Sinan Yağmur isimli bir yazarın yazmış olduğu biyografik bir roman. 

Bu olumsuz önyargılarla kitabı elime aldım ve daha ilk sayfalarda ne kadar yanılmış olduğumu anladım. Sinan Yağmur beni şaşırtmıştı. 

Kitapta Makalat ve diğer kaynaklarda yazılmış olan bilgiler ve olaylar, Şems'in dilinden yazılmış. Okurken, insana iyiniyetle ve konuya vakıf birisi tarafından yazılmış olduğu hissini uyandırıyor. 

Kitapta en çok etkilendiğim bölümlerinden birisini paylaşmak istiyorum. 

Şeytanda insandaki özelliklerin biri hariç hepsi vardır,  

Şeyatnda eksik olan tek nimet aşk. Şeytanın aşkı çekememesi aşksızlığındandır. 

şeytan bir zamanlar melekti, hatta meleklerin hocası idi. Adı da Harisdi. Haris çok hırslı demektir. Allah'a ibadet etmekte çok hırslıydı. kainatta secde etmedik yer, hatta noktta bırakmamıştı. Fakat Allah Hz. Adem'i yaratınca şeytan yaptığı ibadetlerin kendisine özel bir hak tanıdığını düşündü. Kibirlendi, bu yüzden Adem'e secde etmedi. Geçmişteki ibadetlerinden kaynaklanan kibri Allah'ın rahmetinden uzaklaştırılması ve cennetten kovulmasına yol açtı. 

Allah, cennetten çıkıp cehenneme gitmesini söyleyince şeytan, O'na binlerce sene ibadet ettiğini ve mühlet istediğini söyledi. Allah ona kıyamet gününe kadar mühlet verdi. Şeytan da bu zamana kadar bütün insanları kandırıp saptırmaya çalışacağını söyledi. "Önlerinde, arkalarında, sağlarında ve sollarında olacağım" dedi. 

Allah buna izin verdi fakat şöyle buyurdu; "Senin takipçilerini cehenneme atacağım ve ben de kullarıma altlarından ve üstlerinden tecelli edeceğim." 

Gördüğünüz gibi şeytan dört yönü alarak üstümüzü ve altımızı Allah'a bıraktı. İşte bu yüzden dua ederken ellerimizi kaldırırız ve secde ederken başımız yere bakar.. 

Okurken insanın içini açan ender kitaplardan birisi. Konuya ilgisi olan herkesin, okurken benim hissettiklerimi hissedeceklerini tahmin ediyorum. 

 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..