Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin Hedeflerine Ulaşması

Bilindiği gibi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev,Aralık 2015'te  Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin kurulmasına ilişkin Anayasa Yasasını imzalamış ve bu konuda iddialı bir hedef belirlemişti: Bu merkez, en kısa sürede Asya’nın önde gelen finans merkezlerinden biri olacaktı.

Finans konusundaki uluslararası uzmanlar Kazakistan’da ilk borsanın açılması ve lanse edilmesi içinen iyi ihtimalle5-6 yılgerektiğini ifade ettiler. Kazakistan hükümeti bu fikri daha önce gerçekleştireceğine söz verdi ve bu konuda da kimseyi hayal kırıklığına uğratmadı. Böylece merkez faaliyete geçti.

Kazak basınında yer alan haberlere göre, hisse senetleri borsaya konan ilkşirket Kazakistan’ınbüyük şirketlerinden bir olan Kazatomprom oldu. Söylendiğigibi, şirket büyük ilgi gördü. Bunu da doğal karşılamak lazımdır. Çünkü Kazakistan dünyanın en büyük doğal uranyum üreticisidir ve onun bu konudaki şirketi olan Kazatomprom bundan dolayıuluslararası alanda çok büyük ilgi gördü.

Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin faaliyetleriyle ilgili haberlere baktığımızda, Kazatomprom'a ek olarak, aynı gün 49 yabancı ve 16 yerli şirketi ile 2.700 Kazak vatandaşı Astana'daki borsada hisselerini satışa sundu.

Yetkililer, yakın gelecekte, Kazakhtelecom, Air Astana, KazMunaiGaz ve Kazakistan'ın diğer ulusal şirketlerinin hisselerininde Astana Uluslararası Finans Merkezi (AUFM)borsasına gireceğini söylemektedir. Bu da yabancı yatırımcılar için ayrıcabir güven unsurunu oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle, halka arz edilecek Kazakistan'ın ulusal şirketleri, Avrupa hukuk kuralları çerçevesinde AUFM platformunda işlem görecektir. Dolayısıyla, yabancı şirketler, Kazakistan ekonomisine yatırım yapmak için açık ve şeffaf koşullar elde edecektir.

Bu yatırımların güvenilirliğinin garantisi, sadeceKazakistan'ın ekonomik ve reform alanlarında haklıbir üne sahip olması ve azınlık yatırımcılarının korunması konusundaki puanlamada küresel iş yapmada ilk sırada yer alması değil, aynı zamanda AUFM'nin hissedarlarının dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs, Şangay Borsa, İpek Yolu Fonu ve yüksek teknoloji şirketlerinin ticari hisseleri konusunda uzmanlaşmış NASDAQ Borsasıgibiküresel finansal sistemin önde gelen şirketlerini içermesi gerçeğidir.

Finans otoriteleri AUFMve tüm katılımcılarının esas avantajının, her durumda,mevcut adli ve siyasi sistemden bağımsız bir mahkemeye tabi olmaları olduğunu ifade etmektedirler. Özellikle belirtmek gerekir ki, AUFM'deki Uluslararası Tahkim Merkezi, İngiliz hukuku kuralları altında faaliyet göstermektedir. AIFC mahkemesi çok zor dava kategorileriyle ilgilenebilir ve dava açan tarafınınbunu yapmak için üç yıl süresi vardır. Bunlar AUFM'nin en yüksek uluslararası gereklilikleri karşılayan yasal bir ortam sağlamaya hazır olduğunu göstermektedir. Bu da uluslararası yatırımcı şirketleri çekmek için gerekli görülmektedir.

Genel olarak bakıldığında Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin başlangıçta belirlenen Asya'nın önde gelen finans merkezi hedefine ulaşmak için tüm mali ve hukuki şartlar oluşturulmuştur. Yetkililerin verdikleri bilgilere göre, şu anda merkezin yetki alanında 88 şirket kayıtlıbulunmaktadır. 2020'nin sonunda bu rakamın500'e çıkması planlanmaktadır. Bu zamana kadar, AUFM'nin dünyadaki önde gelen 50 uluslararası finans merkezinin arasına girmesi de bekleniyor.

Elbette bu hedeflere ulaşılıp ulaşılamayacağını zaman gösterecektir. Fakat, Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in liderliğinde bağımsızlıktan bu yana geçen 27 yıllık zaman diliminde gerçekleştirdiği olağanüstü başarıları dikkate alındığında, uluslararası finans alanında belirlenen hedeflerin de gerçekleştirileceği beklenmelidir. Nitekim Kazakistan dünyanın gelişmişilk 50 ülkesi ve ve İş Yapma Kolaylığı endeksinde ilk 30'a girmeyi başarmış bir ülkedir. Bu sebeple uluslararası finans alanında da belirlediği hedeflere ulaşamaması için bir sebep yoktur.

 

 
Toplam blog
: 22
: 124
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

  Mesleğim tarihçi. Özellikle Türk dünyası tarih ve kültürü üzerine araştırmalar yapıyorum. Tarih..