- Kategori
- Genel Sağlık
Astım Olma Riski Taşıyanlar
Bu güne değin sağlığımızı tehdit eden önemli pek çok sorundan söz ettik. Bugünkü söyleşimizi de yine çok önemli bir sağlık sorunu olan astım için ayırdık. Solunumu güçleştiren ve dolayısıyla kişiyi oldukça zorlayan bir hastalık olan astımın, hangi nedenlerle ortaya çıktığını Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu’na sizler için sorduk.
Kimler astım riski taşır, hangi durumlar astıma neden olur?
1- Alerjik (atopik) yapı: Atopi, astım gelişiminde en yüksek risk faktörüdür. Alerjik yapısı olan, kan IGE düzeyi yüksek bulunan kişilerde astım gelişimi daha kolaydır. Beraberinde egzama, alerjik nezle olanlarda, bebeklik döneminde aşırı konak bulunanlarda astım riski daha yüksektir.
2- Genetik yatkınlık: Anne veya babada astım varsa çocukta da astım çıkma olasılığı %40 civarındadır. Eğer hem anne hem babada astım varsa çocukta %70–80 olasılıkla astım çıkacaktır. Bir anne babada astım olmaması çocuklarında olmayacağı anlamına gelmez.
3- Hatalı beslenme:Ek gıdalara zamanından önce başlama (mesela 3 aylıkken meyve suyu başlanması durumunda gıda alerjileri ve astım ortaya çıkma olasılığı artmaktadır), abur cubur, rafine şekerlerin çok tüketilmesi (baklava, çikolata vs), hormonlu gıdalar vs vs vs (Bkz Prof Ahmet Aydın’ın “Astımda Beslenme” konulu sunumu)
4-Sigara: Gebelikte ve doğum sonrasında sigara içilmesi astım yönünden risk taşır. Çocuğun odasında sigara içilmemesi riski azaltmaz. Sigaradaki kimyasallar anne sütüne olduğu gibi geçer ve akciğerde olumsuz etki yapabilir. Ayrıca sigara içilen yerlerde koltuk örtüleri, perde, halı ve kıyafetlere sigaradaki kimyasallar siner. Oturulup kalkıldıkça tekrar tekrar havaya karışır ve neredeyse sigara dumanının kendisi kadar zararlı olur.
5-Çevresel etkenler:Çevresel etkenler de hastalığın ortaya çıkması ve ağırlığında rol oynar. Belki de ülkemizdeki astımlı çocukların hastalık şiddeti batılı ülkelerdeki kadar ağır olmamasını çevresel etkenler ve kimyasallarla bulaşmanın batıdan daha az olması ile açıklayabiliriz.
6-Sezaryenle doğum:İstatistiksel olarak sezaryenle doğanlarda astımın daha sık görüldüğü ispatlanmıştır.
Astım cinsiyete göre zaman bakımından farklılık gösterir mi?
Evet, çocukluk çağında astım erkeklerde; ergenlik sonrasında ise kızlarda daha fazla görülür.
Kaynak:
http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/astim-riski-kimlerde-yuksektir/741
Bu makale de ilginizi çekebilir