Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '08

 
Kategori
Uzay
 

Astronot modası değişti

Astronot modası değişti
 

cnnturk.


“Ay'a 2020'de yapılması planlanan seyahatte de kullanılacak yeni uzay kıyafetleri için açılan 745 milyon dolar tutarındaki ihaleyi, Ay'ın keşfinde kullanılan ilk kıyafetleri üreten tecrübeli Hamilton şirketi kaybederken, ‘offshore petrol ve doğalgaz endüstrisi ekipmanı’ konusunda iyi bilinen ‘Oceaneering International’ şirketi kazandı.”

http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/haber_detay.asp?PID=15&HID=1&haberID=471208

Düşünün ki polislerin ve askerlerin kıyafetleri, neredeyse her yıl değişirken, astronotların kıyafetleri 45 yıl aynı kalmış. Bu ne tutuculuktur.

‘Modüler giysi’ denilen ve birçok takılabilir ve çıkarılabilir parçalardan oluşan giysiler, aynı parçalarla birçok kombinasyonda birçok işleve hizmet eder. Ancak, bir türlü uygulamaya konulamaz.

Bu ne acaip karar düzeneğidir ki 2 mekik düştükten sonra bile değiştirilemez. Bu kadar statikliği ve demodeliği ex-SSCB bile beceremedi.

Ay’da Dünya’dakinin 6’da 1’i yerçekimi var. Bunu 5 kat daha ağırlık ekleyerek dengelemek mümkün. Peki, o 400 kilo hangi parçalar olarak hangi beden parçalarına eklenecek ve çıkarılacak? Uzaydaki yerçekimsizlik ortamının kemik kaybını, orada yaşamamak için bu şimdiden hesaplanmış ve sınanmış olmak zorunda.

Daha da önemlisi: Bu ergonomi önce insanlara, sonra oradaki bitkilere ve hayvanlara da uygulanmak zorunda. 21. Yüzyıl sonuna kadar en çok sabit yerleşim kurulacak ilk yer orası çünkü. Ülkeler bilgilerini paylaşmayıp, astronot gömmeyi yeğledikçe, uzaycılık hümanizmin duvarlarına toslamayı sürdürecektir.

Anımsayalım:

Uzay ve Evren insanın değil, negatif entropinin malıdır. İnsan oraya sahip olamaz, ait olabilir ancak.

Uzaya uyan uzay giysileri yapımı, bunun en basit ve ilk adımıdır.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..