Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Asyanın intikamı!

Asyanın intikamı!
 

21.06.2006 tarihli blogumda, yani tam 2, 5 sene önce "Samurayın intikamı" adıyla yayınlanan yazımın bu gün gerçekleştiğini görmek ilginç. Bu nedenle tozlarını silerek ve eklemelerle yeniden arz etmek istiyorum.

Dolar hızla yükseliyor. Bunun bir çok nedeni olabilir.

Bir noktayı dikkatinize arzedeyim. Malumunuz Japonya üretimin, tüketim ve ihracatından bir hayli yüksek olduğu bir ülke. Bu nedenle bu ülkede enflasyon "0" dır. Daha doğrusu enflasyonu sıfırda tutmak ve japon yeninin fazla değer kazanmasını önlemek için neredeyse halk tüketime yönlendiriliyor. Japoonlar için başkasına (ABD)zarar vermeden üretimle tüketim ve ihracat eşitliğini sağlamanın en güvenilir yolu da bu sanırım.

Bence şimdilerde Japonya bu politikadan bıktı.Ülkesinde harcamaların artmasını istiyor ise de israfı da sevmiyor.Ülke içi aşırı teknoloji kullanımının işsizlik üzerindeki etkileri ve sosyal sonuçları da işin kötü tarafları. Bu nedenle hem bu kötülüklerden sakınmak ve hemde ekonomiyi dengeye ulaştırmak yolunda neden bir taşla iki kuş vurmasın?

Peki Nasıl? De buyrun...

Malumunuz bir ülke bir başka ülkenin parasını satın aldığında kendi ülkesinin para değeri düşebilir. Parasını satın aldığı ülkenin de muhtemelen para değeri yükselecektir. Hele bu ülke teknolojide sizin ile yarışabilen ve teknoloji ihracatında önünüzdeki en büyük engel ise o ülkenin parasının kıymetlenmesi ve sizin ülkenizin para değerinin düşmesi ihracatınızı artırarak üretim ile tüketim ve ihracat dengesine pekala yardımcı olacaktır.O zaman japon halkını mecburi teknoloji kullanmak zorunda da bırakmaz sosyal sonuçlarına da katlanmazsınız.

Soru : Bu durumdan en çok kim etkilenir?

Yine bilirsiniz Para politikalarının etkileri katlanarak gerçekleşir. Şimdi diyelimki yukarıdaki amaçla Japonya piyasadan 100milyar dolar aldı. Bunun dünyaya yansıması 500 milyar dolar piyasadan çekilmesidir. Dolayısı ile japonyanın piyasadan bir birim dolar çekmesi, ABD ekonomisini tam 5 kat etkileyebilecektir. Bu dünya için iyi fakat ABD için bir yol ayrımıdır. Dilerseniz bu yol ayrımına daha sonra değinelim. (ABD İçin bu rakamın benim tahmin ettiğim gibi 2, 5 trilyon dolar olacağında yanılmışım diyemem çünkü o rakam en iyimser tahmin idi. 14 trilyon dolar olarak gerçekleşti.

Ancak şu kadar söylemeliyim ki; Japonya’nın yanına şimdi: Çin, Hon-kong, Malezya, Singapur, Türkiye gibi devletlerin de eklendiğini veya pek yakın zamanda ekleneceğini düşünürsek GELECEĞİN ASYA’ DA OLDUĞUNU GÖRÜRÜZ.

SAYIN MAKRO EKONOMİSTLER HALA UYANAMADI MI ?

YOKSA UYANDIK DERKEN DAHA DERİN BİR UYKUYA MI GİRDİLER DE RÜYALARINDA MI UYANDIKLARINI GÖRÜYORLAR..?

ASYANIN İNTİKAM ZAMANI GELDİ Mİ ACABA?

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..