Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk'ten güzel sözler

Atatürk'ten güzel sözler
 

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk.


Bu yıl Gazi M. Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 74. ölüm yıldönümü yine her zaman olduğu gibi kendisine yakışır bir şekilde anlamlı törenlerle anılacaktır. TBMM ‘de, Üniversitelerimizde, yüksek akademik okullarımızda lise ve diğer bütün okullarımızda yurt içinde ve yurt dışında bulunan elçiliklerimizde Gazi Mustafa Kemal Atatürk saygıyla  ve sevgiyle şükranla anılacaktır. Türk milleti gerçekten Atatürk’ü seviyor. Geçen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı  münasebetiyle Ankara’da Anıt Kabir’de binlerce insan Atatürk’ü ziyaret etti.Linnetle, şükranla saygı duruşunda bulunuldu,  Elbete bunlar sevindirici olaylardır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Atatürk, TBMM ve yurdun değişik yerlerinde yapmış olduğu konuşmalarında, bizlere yol gösterici birçok sözler söylemiştir. Atatürk’ün sözleri bugünde geçerliliğini koruyan evrensel düşüncelerdir. Hemen hemen her alanda fikirlerini açıkça beyan eden Atatürk, kurduğu cumhuriyetin devamının sağlanması ile vatanın ve milletin huzur ve refahını her şeyden üstün tutarak, toplumsal anlamdaki refahın milletçe el ele verip çok çalışarak elde edilebileceğini ifade etmiştir.

Barışı bir bütün olarak ele almış ve “Yurtta sulh cihanda sulh” diyerek dünya barışının önemine vurgu yapmıştır. Dünyada en gerçek yol göstericinin ilim olduğuna işaretle, “İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanayi nerede varsa, gidip öğrenmeye mecburuz” diyerek Türk milletine izlemesi gereken yol haritasını göstermiştir.

Kısacası Atatürk; Cumhuriyet, bağımsızlık, milli egemenlik, sanat ve sanatçı, spor, din ve laiklik, Türk kadını, demokrasi, hürriyet, bilim ve teknoloji, Türk tarımı, basın ahlakı ve ilkeleri, Türk dili, ekonomi, milliyetçilik, Türk gençliği, Türk ordusu, Türk milleti, öğretmenler, dış ve iç politika, çağdaşlık ve medeniyet, milli mücadele ve TBMM, kültür, eğitim ve öğretim gibi hayatın vazgeçilmez unsurları hakkında bir çok söz söylemiştir. Atatürkün sözleri dün olduğu gibi bugün de geleceğimize ışık tutmakta ve yarınlarımızı aydınlatmaktadır.

İşte değişik analanlarda ve yurt gezilerinde Atatürk’ün zaman zaman yapmış olduğu konuşmalarından bazı önemli sözlerini vefatının 74. yıldönümü münasebetiyle sizlerle paylaşmak istiyor ve bu vesileyle Gazi Paşa Atatürk’müzü burada saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum:  

Harp zaruri ve hayati olmalıdır, Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça harp  bir cinayettir.

Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz.

Anadolu zaferi, tarih arasında bir millet tarafından tamamen benimsenen bir fikrin ne kadar yüce ve ne kadar kuvvetli olduğunun en güzel örneği olarak kalacaktır.

Hakiki zafer, savaş meydanlarından başarılı olmak değil, asıl zaferlerdeki başarılı olmanın asıl amacı, milleti yükseltmek ve yüceltmektir.

Zafer,”zafer" benimdir” diyebilenlerindir. Başarı ise, “Başaracağım” diye başlayarak  en sounda”başardım” diyebilenindir.

Biz Türkler tarih boyunca hürriyet ve istikbale timsal olmuş bir yüce milletin torunlarıyız…

Türk milletinin tabiat ve âdetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir.

Cumhuriyet ahlâki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.

Biz Türkler bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletiz.

Türk’ün haysiyet ve izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. Bundan ötürü, ya bağımsızlık, ya ölüm!

Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.

Millî egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.

Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Bir milletin sanat yeteneği  güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.

Sanatçı toplumda uzun çabalardan sonra alnında ışığı hisseden ilk kişidir.

Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.

 Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.

Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.

“Bizim dinimiz en makul ve tabii bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabii olabilmesi için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur.”

Dini fikir ve inançlara hürmetkar olmak, öteden beri tabii ve genel bir anlayıştır. Bunun aksini düşünmek için sebep yoktur.

 

Kaynak: Atatürk’ün Söylev ve  Demeçleri'nden alınmıştır.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..