Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk'ün çiftliği Suudi Arabistan Kralına nasıl satıldı?

Atatürk'ün çiftliği Suudi Arabistan Kralına nasıl satıldı?
 

Yok artık dediğinizi duyar gibiyim…

Evet, yanlış okumadınız Atatürk’ün kendi parası ile alıp kurduğu ve sonra Türk halkına bağışladığı Millet Çiftliği Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’e satıldı.

Atatürk bu çiftliği 1929 yılında kendi parasıyla satın alarak tarımın gelişmesi için halka bağışlamıştı. Adına da Millet Çiftliği denilmişti. Şimdi bu çiftliğin bir bölümü turizme açılarak, tesisi yapılması için Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’e satıldı. 

Atatürk’ün kendi parasıyla satın aldığı, tarımın gelişmesi için çalışmalar yapılan çiftlik 1937’de vasiyeti üzerine millete bağışlanmış, daha sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından kullanılmıştı. 

3 bin dönümlük TİGEM arazisinden 80 dönümlük alan 1994 yılında Belediye Canlı Ağaç Müzesi (arboretum) yapılması şartıyla Tarım Bakanlığı tarafından Yalova Belediyesi’ne tahsis edilmişti. 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara depreminde çadır kent alanı olarak kullanılan canlı ağaç müzesi kullanılamaz duruma gelmişti. 

Yalova Belediyesi daha sonraki yıllarda 80 dönümlük araziyi Belediye Meclis kararıyla önce konut alanı, daha sonra da turizm alanı olarak imara açtı ve ihaleye çıktı. CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel, Yalova Valiliği’ne başvurarak ihalenin iptalini istedi. Ancak 12 Kasım’da Yalova Belediyesi’nde yapılan ihaleyle 5 ayrı parselden satışa çıkarılan arazinin büyük bir bölümünü Suudi Arabistan firması Merosa satın aldı. 

Yalova Belediye Başkanı övünerek, şirketin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdüllaziz’in olduğunu söylediğini belirtip firmanın Yalova’ya 250 milyon liralık yatırım yapmayı planladığını belirtti.

Yalova Belediye Başkanı şirketin bir temsilcisi gibi çiftliği sattıkları Merosa şirketi hakkında detaylı bilgi de veriyor. “Merosa şu anda Sapanca’da villalar yapıyor. Arboretumun tamamını Merosa alacak. Yaklaşık 250 milyon TL’lik bir yatırım yapmayı öngörüyorlar. Ortadoğu’nun ve bu bölgenin en büyük turizm yatırımını buraya yapmayı planlıyorlar. Bu Yalova için çok iyi bir şey. Bu yatırım zengin Ortadoğuluların Yalova’ya gelmesi anlamına geliyor. Hem yatırımın büyüklüğü hem de oluşturacağı turizm potansiyeli itibarı ile Yalova’ya önemli katkılar sağlayacak. Olurlarını verdik, satış muamelesi de bitti” diyor.

Atatürk’ün ülkeye bıraktığı mirasların nasıl talan edildiğini, Ankara Atatürk Orman Çiftliğinde yaşamıştık. Ayrıca İstanbul Sevda Tepesi’nin yine Suudi Arabistan Kralına satılarak imara açılması yönündeki çalışmalara şahit olmuştuk.

Bu ülke daha nereye kadar satılacak?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..