Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '09

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk'ün Türk kadınınna verdiği değer.

Atatürk'ün Türk kadınınna verdiği değer.
 

ATATÜRK (1881-1938). Kalbimizdesin.


Dün kadınlar günüydü. Belki atlamış olabilirim ama sakın yanlış anlaşılmasın diyeceğm o ki kadınlara değer vermiyorum anlamına gelmemeli bu.

Zaten bu sabah blog yazarak kutlama yapmıştım ancak saygı duyduğum bir büyüğümün kadınlar hakkında şöylevlerini sizlere hatırlatmak istiyorum. Kaldı ki o kişi yanlız bizleri düşmanlardan kurtarmamış, bununla birlikte gelişmiş ülkelerle yarışabilmemiz için bizlere yol göstermiş uygar seviyeye gelebilmemiz için daima çalışmıştır.

Ne var ki şimdiler de (bugünler de) değerini anlamamak için elimizden gelen her şey yapılmaya çalışılmatakdır. Halbuki ona daha çok ihtiyacımız var.

ATATÜRK FARKI...

Türk kadınları olarak mücadelemizin bugün hâlâ sürmek zorunda olduğunu hatırlamak için...

<ımg alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin013.jpg" align="middle">

"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim."

30 Mart 1923 Vakit Gazetesi...

"Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir."

"İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?"

1 Eylül 1925 İkdam Gazetesi


<ımg height="362" alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin006.jpg" width="537" align="left">




























"Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki, başında bir bez, peştemal veya buna benzer birşeyler asararak yüzünü, gözünü gizler ve yanında geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu tavrın manası neye delalet eder? Medeni bir millet anası, bir millet kızı için bu garip şekiller, bu vahşi vaziyet nedir? Bu hal milleti çok gülünç gösterir ve derhal düzeltilmesi lazımdır."

1925 İnebolu gezisinde örtünen kadınlarla ilgili...

<ımg alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin009.jpg" align="right">























"Onlar yüzlerini cihana göstersinler ve gözleri ile cihanı dikkatle görebilsinler. Bunda korkulacak birsey yoktur..."





18 Nisan 1935 İstanbul'da toplanan "Milletlerarası İlk Kadın Kongresi"...

<ımg alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin010.jpg" align="left">































"Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım."

1935 yılında Türk Kadını'na seçme ve seçilme hakkı tanınması vesilesi ile...


<ımg alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin005.jpg" align="middle">

"Bu karar Turk kadınına sosyal ve siyasal hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir. Türk kadını, evdeki medeni konumunu yetki ile işgal etmiş, iş hayatının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasi hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve lihakatle kullanacaktır."

<ımg height="343" alt="" src="http://www.anadolu.be/kadin/kadin007.jpg" width="422" align="middle">

Alıntılar: Amiral(e) Çetinkaya APATAY - Atatürk Türkiye’sinin Türk Kadınına Kazancı Kitap Ticaret A.Ş. 1996

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..