Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz...

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz...
 

ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ


Birine birilerine yönelik karalama içeren dedikodular için kullanılan "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" sözü ile konuşulan konu ateşe fısıltısıda dumana benzetilmektedir.

Detaylı düşündüğümüzde "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" atasözü çoğu zaman gerçekliği netleştirilemeyen dedikoduları kabullenmenin mantığını oluşturmaktadır.

Oysa ateş ve duman fiziki bir durum, konuşulan dedikodu belki gerçek belki yanlış anlama belki de iftiradır. Bu açıdan baktığımız zaman gerçekliği ispatlanmayan dedikodular için "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" atasözünü kullanmamız zaaftan vebal almaktan başka bir şey değildir.

Bu durumla kendi yaşamında karşılaşmış, durumun amacının ve dedikodusunun 180 derece farklı olduğunu yaşamış biri olarak, dayanağı olmayan bir dedikoduya "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" atasözü mantığıyla değer vermek ciddiye almak kişinin kendi "öyle olmalı" arzusunun ifadesi olduğunu gözlüyorum.

Ve bu blogu yazmayı esinlediğim Sevgili Mustafa TARKAN'ın irdelediği gibi aynı konuda duruma göre ifade edilmiş biribirine zıt atasözlerini "bir kanun bir bilimsel sonuç veya bir ilahi kural gibi" gerçek kabul edememek gerektiğini göz ardı edilmemelidir.  

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..