Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '11

 
Kategori
Kitap
 

Ateşi Yakalamak-Suzanne Collins

Ateşi Yakalamak-Suzanne Collins
 

http://www.netkitap.com/kitap-atesi-yakalamak-suzanne-collins-pegasus-yayinlari.htm


Bir önceki kitap tanıtımında, serinin ikinci kitabı  "Ateşi Yakalamak" da okunacak ve tanıtılacak," demiştim. Kitap çok sayfalı olmasına rağmen, diğerinin devamı olduğu için okunması daha kolay oldu. Yalnız diğerindeki yarışma heyecanı bu kitapta fazla yok. Çünkü kurallar oldukça değişti. Yarışmacılar, birbirleriyle yarışmaktan çok, işbirliği ve yardımlaşmayı başka bir deyişle öldürmeyi değil, yaşatmayı daha çok amaçladılar. Ölenlerin çoğu sistemin yarattığı doğal görünümlü ama doğal olmayan felaketlerle oldu. Yine içim bir tuhaf oldu, ölüm sahneleri canlandı gözümde.

İlk kitabı okumayanlar için kısaca anlatmak gerekirse;

Gelecek bir zamanda teknolojinin çok geliştiği ama insanların ilkel koşullarda sadece yaşayabilmek için çalıştığı 13 mıntıkadan oluşan ve her mıntıkanın farklı yaşam sergilediği bir ülkede, tek yetkili güç olan Capitol'ün sistemini yaşatabilmek amacıyla korku-baskı uygulayarak insanların hayatlarını istediği gibi yönlendirmesi. Bu amaçla her yıl Olimpiyat Oyunları'nı andıran yarışmalar düzenleniyor, 13. mıntıkada hayat olmadığı için, diğer 12 mıntıkadan biri kız, diğeri erkek 24 yarışmacı kur'a ile seçiliyor. Seçilen yarışmacının yerine başka biri gönüllü katılabilir. Nitekim, başkahraman Katniss, küçük kardeşinin yerine katılmıştı yarışmaya.

Yarışmadan canlı çıkabilmenin tek yolu; diğerlerini öldürmek.

Silahlar oldukça ilkel, ama Capitol teknolojinin tüm imkanlarını kullanabiliyor. Açlık Oyunları'nda son kalan 2 yarışmacı Katniss ve Peata idi. Peata, yarışmanın son bölümlerinde Katniss'e aşık olduğunu açıklamıştı. Capitol, reyting uğruna bu aşka göz yummuş ve yarışma kurallarını değiştirerek her ikisini de galip ilan etmişti. Bu bir ilkti ve Peata ölmeden çıkmıştı Arena'dan.

Tek şartı vardı Başkan Snow'un; bu aşkı kanıtlamak için evlenmeleri. Ama bu şimdilik olanaksız, Katniss, yarışmadan önce bütün zamanını geçirdiği av arkadaşı Gale'ye aşık, Gale'de ona.

Katniss şimdi zor durumda, eğer Peata ile evlenmeyi kabul etmezse, ailesi ve Gale'nin hayatı söz konusu olacak.

Yarışmadan sonra Katniss ve ailesi yarışma birincilerinin yaşadığı Galipler Köyü' ne yerleşiyor. Burada yaşamanın belli kuralları olsa da eskisine göre en azında açlık sıkıntısı çekmiyorlar.

İkinci kitap, Başkan Snow'un Katniss'i ziyareti ile başlıyor. Zafer Turu atmak için Peata ile birlikte tüm mıntıkaları ziyaret etmek zorundalar. Bazı mıntıkalar iyi karşılasalar da, çocuklarının ölümüne sebep olan Galipler'i istemeyen mıntıkalar da var. Katniss'in yarışmada Capitol'e kafa tutması, bazı mıntıkalar merkeze karşı isyan ateşini yakmış durumda. Birbirlerinden haberdar olmasalar da belirli semboller bunu gösteriyor.

Capitol, (aslında onlardan intikam almak niyetiyle) yarışmanın 75. yıl dönümünde yine kuralları değiştiriyor. Bu yarışmada 24 yarışmacının önceki galipler arasından seçilmesine karar veriliyor. Bu kez kur'a da çıkmayan Peata, sakat olmasına rağmen Katniss'i yalnız bırakmamak için alkolik Haymitch'in yerine gönüllü oluyor.

Arena ve kurallar değişmiş. Bu yıl yarışma diğerinden daha zorlu geçecek: Her yer tuzaklarla dolu, yarışmacılar deneyimli. yaşları birbirlerinden farklı. Herkesin etkili kullandığı silahları ve stratejisi var. Ama Capitol'ün kaçırdığı bir nokta daha var, bu kez yarışmacılar birbirlerine karşı değil, merkeze karşı savaşıyorlar.

Alınacak ders:

En masum(-mantıklı) sistemler(-yönetimler) bile, söz konusu kendi çıkarı-erki olduğunda en acımasız sistemlere dönüşebilir.

Gerisini yazmayayım merak edin.

3. kitap Alaycı Kuş, şimdiden okunacak kitaplar listesine girdi bile.

Ben de macerasever oldum, sanırım!

*****

YAYIN EVİ NOTU:

Capitol mutsuz, huzursuzluk artıyor. Ateşle dans eden kız bir kıvılcım yaktı, yerin altından yükselen isyan şimdi patlama noktasında

Kıvılcımlar parlıyor, alevler yayılıyor ve capitol intikam istiyor.

Suzanne Collins'in çok satan açlık oyunlarının ikinci kitabı Ateşi Yakalamak 5 Eylül'de çıkıyor.

"Açlık Oyunları Serisi, insanı meraktan çatlatan, gerilim dolu, müthiş akıcı ve inanılmaz sarsıcı. Elimden bir türlü bırakamadım. Bağımlısı oldum"
-Stephen King-

Sabırsızlıkla çıkmasını beklediğim fenomen kitap Açlık Oyunları'nın devamı olan Ateşi Yakalamak kitabını erkenden okuma fırsatı buldum.. Benim yüksek beklentilerimi haklı çıkartmakla kalmamakla birlikte bunun çok üstüne çıktı. Bu kitap Açlık Oyunları kadar heyecanlı fakat daha bir yürek burkucu çünkü zaten karakterleri tanıyorsunuz, zaten onlarla birlikte zorluklara göğüs germiştiniz. Suzanne hikayenin gerçekleştiği yerleri ummadığım yerlere taşımış ve o bu çok zor yerleri seçmekten hiç çekinmemiş. Olağanüstü. Bu kitabı okurken uykunuzu erteleyeceksiniz. Çıktığı andan itibaren listeleri altüst edecek. Tavsiyem o sabah için hazırlanın ve takviminizi ona göre ayarlayın.
-Stephenie Meyer-

"Zekice kurgulanmış ve çok akıcı bir kitap Büyüleyici."
-John Green-

"Bilimkurgu, heyecan, gerilim ve aşkın muhteşem bir karışımı."
-USA Today-

"Nefes Kesiyor"
-Publisher Weekly-

"Aksiyon, Entrika, Aşk. Kesinlikle mükemmel."
-Kirkus Reviews-


400 sayfa, 2. hamur, ISBN: 9786054263127;

Boyut: 14 x 21 cm;

Baskı Tarihi: Eylül 2009
Özgün Dili: İngilizce; Özgün Adı: Catching the Fire
 

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..