Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '09

 
Kategori
İzmir
 

Athena'ya dokunduk...

Athena'ya dokunduk...
 

Athena' ya zaman yolculuğu yaptık Zaman tünelinden geçip gittik.


Tarih dersleri, nedense sevimsizdir. Bir sürü sıralanan rakamlar, rakamlar… İnsan bu devirde öğlen ne yediğini unutursa, yüz sene harplerinin başlangıç tarihini nasıl aklında tutsun?! Harp etmeselerdi. Harpler, yüzyıl sürer miymiş? Lâf, işte!

YÜZEN OKUL: İzmir’ e, yüzen bir okul gemisi gelirdi. İçinden ana okulu, ve ortaöğretim öğrencileri sıra sıra caddelere dökülür, başlarında öğretmenleri şehrin önemli yerlerini gezerlerdi. Tarihe dokunarak, resimleyerek, içine sindirerek ortak olurlardı. Efes, Bülbül Dağı, İzmir Pasaport, Agora, ve kale…Akşamına da yazılı imtihan.

DOKUNARAKTAN: Bu çok katlı dev okul gemisi, 6 ay liman liman dolaşırmış. Hem genel derslerin dışında turizm, kent tarihini resimleyerek, görerek ve dokunarak, öğrenciler de hayatı yaşayarak öğrenirlermiş. O lâ, lâ, la.

PARÇA BULUNDU: Bizim blog’larda iki tarihçimiz var. Ayten Dirier ve Vakayinüvis. Zaman yolculuğuna çıktığı bir arabası var Vakayinüvis’in. Parça eksikliğinden araba yatıyor. Ama, Karşıyaka Belediyesi bulup takmış ki parçayı, şimdi onlar zaman tüneline dalıp o yolculuğa başladılar bile.

YOLCULUK BAŞLIYOR: Avrupa Belediye Ortaklığı Ağları Projesi kapsamında bir araya gelen K.Yaka ve İsveç Kamlar Belediyeleri işbirliği yaptılar. Ve ‘Zamana yolculuk’ u başlattılar düğmeye basarak.

K.Yaka Anadolu Lisesi öğrencileri İzmir’in ‘ Smyrna’ Antik tarihini hem canlandırdılar, hem öğrendiler, hem elle dokundular, görerek içlerine sindirdiler ve o devrin havasını teneffüs ettiler.

TANRIÇAYA ADAK: İsveçli Müze Müdürü Arkeleog Ebbe Westerpen ile meslekdaşı Daniel Salender, uygulamalı olarak, antik kent meydanında kazı çalışmalarını başlatırken, kentin on yıl önce Lidyalılar tarafından yakılıp yıkıldığını, fakat yeniden imar edildiğini anlatarak bu yeniden yapılanmanın kutlanması ve Ana Tanrıça ‘Atena’ ya adak sunulması amacı ile toplanıldığını söyledi.

İLÂHİLERLE: Kıyafet, süs takı eşyası, yiyecek ve çömlek adağında bulunan halk, tüm bu adaklar için ayrı ayrı tezgâh kuruldu. Adaklar üretilirken, ozan müzisyenlerin çaldığı antik Lyra ve Timpanon enstrümanları eşliğinde ‘’ Hymnos – ilâhi’ söyleyen halk, besteci Mesomedes’İn (Memet diyesim geliyo) ‘ Güneşe ilahi’ yi seslendirdi.

Burada halk dediğimiz; Lise öğrenci ve öğretmenleri, E.Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlileri ve seramik bölümü, K.Yaka Belediye Tiyatrosu oyuncuları idi.

DUALAR, DUALAR: Zaman’ın başlangıcına, uzun bir yolculuktan sonra geldiğimiz Athena Tapınağına, oracıkta yapılan adaklar, aynı tanrıçaya sunuldu. Hayır duaları aldılar, şimdiki söyleme göre ‘Hayırlara vesile olsun’ denildi.

Halk coştukça coştu bu ayinde. Şiirler okundu. Adak sunumu müzik eşliğinde, buhurdanlıklardan süzülen dumanları arasında kırlarda öğle yemeği yendi. Genç kızların ikram ettiği ve toprak kapta pişirilen et yemeğini afiyetle yiyen ve üzüm suyu içen halk, daha sonra şükür ve barış duası eylediler. Giysileri ile tarihe uyum da sağladılar.

TÜNELİN UCUNDAN: Durun daha bitmedi. Duanın ardından ikram edilen incir, üzüm ve elmayı yiyen gençler, zaman yolculuğu hakkındaki duygu ve düşüncelerini soran Westeregen’e kendileri için hayatları boyunca unutamayacakları bir gezi yaşadıklarını belirterek: ‘ Bu gezide tarihi biz canlandırdık. Bu tarihte yaşayan uygarlıkların kültürlerini, bizzat kendimiz canlandırarak öğrendik. O bin yılda yaşayan olayları dinlerken, bir yandan da onlar gibi çömlekçi, duvar ustası, aşçı olduk.Süs eşyası ürettik. İsveçli proje ortaklarına ve bu zaman yolculuğunu bize yaşatan herkese çok teşekkür ediyoruz’ dedi

Bu mizansenle, 'Athena' ya da dokunmuş olduk..
..

RESİMLERDE: Tarihi giysiler içinde rol alanlar…

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..